latinica  ћирилица
14/10/2016 |  13:58 ⇒ 16:28 | Autor: RTRS

NSRS: Razmotrena moguća rješenja u Zakonu o praznicima

Tim Narodne skupštine Republike Srpske za pripremu prijedloga zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH razmatrao je danas u Banjaluci moguća rješenja u Zakonu o praznicima Srpske u kontekstu odluke Ustavnog suda BiH i izražene volje građana na republičkom referendumu o Danu Republike.
Tim Narodne Skupštine Republike Srpske - Foto: SRNA
Tim Narodne Skupštine Republike SrpskeFoto: SRNA

Članovi Tima iznijeli su prijedloge, sugestije i mišljenja kada je riječ o pravnom uobličavanju zakonskog riješenja, koja su predočena predstavnicima Vlade, kao predlagača, a kojim će biti obezbijeđeno očuvanje Dana Republike uz uvažavanje osnovnog načela ravnopravnosti i slobode njegovog obilježavanja i praznovanja, saopšteno je Narodne skupštine Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske utvrdila je 3. oktobra, tekst zakona o 9. januaru kojim će biti uređeno obilježavanje nastanka Republike Srpske i čije će odredbe razmotriti sa članovima Tima prije upućivanja u Narodnu skupštinu.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je 15. jula odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike na cijeloj teritoriji Republike Srpske.

Na referendumu, održanom 25. septembra, 99 odsto građana Republike Srpske pozitivno se izjasnilo o referendumskom pitanju "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Ustavni sud BiH utvrdio je 30. septembra rješenjem da Narodna skupština Republike Srpske nije izvršila njegovu odluku od 26. novembra prošle godine kojom se zahtijeva usaglašavanje Zakona o praznicima Republike Srpske sa Ustavom BiH.

Izvor: SRNA