latinica  ћирилица
14/10/2016 |  14:52 ⇒ 15:23 | Autor: RTRS

Đokić: Vlada FBiH da odbaci prethodne zaključke

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je Vlada Federacije BiH u obavezi da poništi zaključke kojim je ranije odbacila dosadašnji dogovor o pitanjima gasa.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Sve aktivnosti koje su bile do sada treba ponovo da se vrate na sto. Godinu i po dana Vlada Srpske je kreirala zakonsko rješenje, te je bilo sve dogovoreno, ali Vlada FBiH je odbacila dogovor. Federalna Vlada sada mora da poništi zaključke i da se ponovo razgovara", rekao je Đokić novinarima nakon Ministarskog savjeta o Energetskoj zajednici koji je danas u Sarajevu suspendovao sankcije prema BiH, uvedene na posljednjem Ministarskom savjetu u Tirani.

On je naglasio da Vlada Srpske u okviru zakona i Ustava traži da se adekvatno reguliše promet i protok prirodnog gasa.

"Mi smo predlagali da se proširenjem zakona o državnom regulatoru i prenosu tržišta električne energije ugrade odredbe koje nisu do sada bile u oblasti gasa", rekao je Đokić.

On je naglasio da državni regulator mora dobiti kroz odredbe ulogu u svemu tome, ali da entiteti treba da utvrde tarife i vode dalje taj postupak jer imaju najveću ulogu i nadležnosti o pitanju gasa.

Na 13. sjednici Ministarskog savjeta Energetske zajednice, koja je održana u oktobru prošle godine u Tirani, usvojene su sankcije prema BiH zbog neusvajanja Drugog energetskog paketa iz oblasti gasa.

Izvor: SRNA