latinica  ћирилица
14/10/2016 |  18:51 ⇒ 21:24 | Autor: RTRS

Јačanje saradnje akademija nauka Srpske i Srbije (VIDEO)

Akademije nauka i umjetnosti Srpske i Srbije do kraja godine realizovaće 16 zajedničkih projekata, a za narednu je planirano još 15 - dogovoreno na sjednici izvršnih odbora ovih institucija.
ANURS - Foto: RTRS
ANURSFoto: RTRS

Akademiku Vladimiru Kostiću, predsjedniku SANU uručeno je priznanje počasnog člana Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske. Saradnju dvije institucije kulture podržao je predsjednik Milorad Dodik.

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Matica srpska - dva su strateška partnera kojima Srpska akademija nauka stremi - poručio je akademik i prvi čovjek SANU, Vladimir Kostić, kome je uručena nagrada počasnog člana ANURS – priznanje koje ova insitucija dodjeljuje prvi put. Dugogodišnja saradnja se nastavlja - do kraja ove godine biće realizovano 16 zajedničkih projekata, a u idućoj 15.

- Definisan je čitav niz konkretnih naučnih skupova u oblasti zdravstva, društvenih nauka, tehničkih nauka, ali i o nekim pitanjima aktuelni strateški ciljevi - rekao je Kostić.

Saradnja sa Srpskom akademijom nauka i umjetnosti zasnovana je na osnovu jedinstvene pripadnosti srpskog naroda, konkretizovana Sporazumom o saradnji, a garant joj je Dejton, kaže predsjednik ANURS, Rajko Kuzmanović.

- Naša je deviza da zajednički stvaramo kulturu mira, saradnje i poštovanja, ali svakako veliku moć i snagu za sebe, identitet i kulturni razvoj - rekao je Kuzmanović.

Njihovu saradnju podržao je i predsjednik Srpske, Milorad Dodik. Nakon sastanka sa akademicima, naglasio je važnost postojanja dvije institucije za svaki narod i državu. Zbog toga im je neophodno obezbijediti uslove kako bi mogle da ispune nacionalnu ulogu, poručio je predsjednik Dodik.

- Imajući u vidu da srpski narod ovdje predstavlja dominantnu većinu i da smo zagledani ne samo u određene institucije, već i u čitavu državu Srbiju kao svoju osnovnu i matičnu zemlju, tako i SANU doživljavamo, kao svoju - rekao je Dodik.

Akademici su s predsjednikom razgovarali o problemima obrazovanja, koje se, poručuju, nalazi na civilizacijskoj raskrsnici, a ovlaš su se dotakli i dnevno - političkih tema.