latinica  ћирилица
06/12/2016 |  11:34 | Autor: RTRS

U Briselu 9. decembra pregovori EU, Ukrajine i Rusije o gasu

Trilateralni pregovori o gasu predstavnika Rusije, Ukrajine i Evropske unije biće održani u petak, 9. decembra, prenijela je agencija Tass pozivajući se na izvore iz ruskog Ministarstva energetike.

Јedan ruski zvaničnik je potvrdio da će 9. decembra biti održani trilateralni razgovori u Briselu, a 10. decembra u Beču će predstavnici zemalja Organizacije zemalja izvoznica nafte  i onih koje nisu članice razgovarati o optimizaciji proizvodnje nafte, navodi Tass.

Mediji su prenijeli da je i ukrajinska naftna kompanija Njeftogaz potvrdila spremnost zvaničnika iz Kijeva da učestvuju u pregovorima u Briselu, ne navodeći o kojim je zvaničnicima riječ.

"Razgovori će se odnositi na zimski paket za sljedeću zimu", rekao je šef Njeftogaza Andrij Koboljev, dodajući da bi Ukrajina mogla ponovo da počne da direktno kupuje ruski prirodni gas, ukoliko Moskva pristane na određene uslove Kijeva, koji se odnose na "cijenu, uslove isporuke, i prije svega potpisivanje dodatnog ugovora".

Evropska unija uvozi jednu trećinu potrebnog gasa iz Rusije, a od te količine više od polovine se transportuje preko teritorije Ukrajine.

Između Rusije i Ukrajine su i ranijih godina izbijali sporovi oko isporuke i tranzita gasa, ;a oni su postali još složeniji poslije krize oko Krima i sukoba u istočnoj Ukrajini.

U ime EU, u pregovorima Kijeva i Moskve do sada je posredovao potpredsjednik Evropske komisije zadužen za Energetsku uniju Maroš Šefčovič.

Zamjenik ministra energetike Rusije Kiril Molodsov izjavio je da se struktura ruskog tržišta gasa neće promijeniti do 2020. godine, uključujući liberalizaciju izvoza, prenijela agencija Tass.

"Do 2020. očekujemo da se struktura ruskog tržišta gasa neće promijeniti, ne samo kada je u pitanju snabdijevanje i potražnja, već i propisi, formiranje stabilnih trendova tržišta i mogućih pristupa, uključujući pitanje liberalizacije izvoza", rekao je on.

Izvor: Slobodna Evropa