latinica  ћирилица
19/08/2017 |  14:56 ⇒ 15:11 | Autor: RTRS

Cvijanović: Neprihvatljivo povećanje plata u ŽRS

Premijerka Republika Srpska Željka Cvijanović istakla je da je njen stav da nema povećanja plata u Željeznicama Republike Srpske s obzirom na to da treba obezbijediti 230 miliona KM da bi se to preduzeće restrukturisalo finansijski, operativno, tehnički i u smislu kadrova.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Komenatrišući stav Uprave Željeznica da bi povećanjem plata došlo do ušteda, Cvijanovićeva je u Trebinju rekla da ono što uprava ŽRS tvrdi jeste da su odlučili ili namjeravaju da povećaju plate, ali da su uštede napravili tako što su neki ljudi izašli iz sistema, odnosno da su dobili otkaze i slično.

- Čula sam tvrdnju da oni mogu da uštede 30 odsto i ja ih pozdravljam u tome da to uštede, jer je to jako važno za održanje tog sistema. Mnogo će napora i tereta pasti na Vladu. Ne samo što sada plaćamo sve dospjele kredite, nego smo apsolutno svjesni da će najveći teret i u budućnosti pasti na budžet Srpske - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da u takvim okolnostima nije normalno da se ide na povećanje plata.

- Ako to znači da oni mogu da naprave ozbiljne uštede i pomognu restrukturisanju, a da prave neku kadrovsku slagalicu te vrste onda će to biti predmet razmatranja - istakla je Cvijanovićeva i poručila da je njen stav da nema povećanja plata u tom preduzeću.

SUDOVI NE MOGU KREIRATI POLITIČKE PROCESE

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da su sudovi u BiH, ne samo Ustavni već i Sud BiH, često u funkciji kreiranja političkog stanja ili političkih odnosa, nastojeći tako da zamijene one koji treba da donose političke odluke i naglasila da sudovi ne mogu da nadomjeste druge institucije vlasti.

Ona je izjavila novinarima u Trebinju da je tako i odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa knjiženjem vojne imovine politička odluka i da se nastupalo sa aspekta sprovođenja pojedinačnih političkih ciljeva.

"Ono što je bitno istaći jeste da zakon o odbrani predviđa određene stvari koje nisu ispoštovane. Zakon podrazumijeva da se postiže i postigne sporazum između strana - to jeste između Savjeta ministara i dvije entitetske vlade o bilo kom rješavanju problema u vezi sa imovinom", rekla je Cvijanovićeva.

Nažalost, istakla je ona, do toga nije došlo, ali to ne znači da sud ima odriješene ruke da uskače i svaki put donosi odluku kada se nije postigao politički sporazum.

"To onda znači da sud kreira političke procese", rekla je Cvijanovićeva i naglasivši da sud ne može da nadomjesti druge institucije vlasti.

Izvor: SRNA