latinica  ћирилица
05/12/2017 |  16:39 ⇒ 18:30 | Autor: RTRS

Trebinje- Navodnjavanjem do većih prinosa (VIDEO)

U Petrovom Polju kod Trebinja počela je izgradnja sistema za navodnjavanje, koji bi trebalo da obezbijedi vodu za više od hiljadu hektara oranica na području Trebinja.
Trebinje - navodnjavanje - Foto: RTRS
Trebinje - navodnjavanjeFoto: RTRS

Projekat se finansira sredstvima Svjetske banke, posredstvom Ministarstva poljoprivrede i novcem iz budžeta Trebinja.
Ovaj strateški hidrotehnički objekat obezbijediće uslove za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju. Zbog nepostojanja sistema, najveći dio oranica nije mogao da se navodnjava.

Idejni tvorac projekta Duško Vujović kaže da će na čitavom Trebinjskom polju biti stvoreni uslovi za navodnjavanje. Navodi da je navodnjavanje zamišljeno da funkcioniše po skada-sistemu, ili kontrola sistema sa jednog mjesta i daljinskim upravljanjem.

Kada bude završen, sistem će omogućiti navodnjavanje oranica za oko tri hiljade domaćinstava. Projekat vrijedan 5,8 miliona maraka, kroz kredit Svjetske banke, finansiraju Ministarstvo poljoprivrede, sa 85 odsto i Grad Trebinje sa 15 odsto sredstava. Izvođač radova je konzorcijum Herc-gradnja Trebinje i Buk-promet Bijeljina.

Rukovodilac radova Buk promet Nikola Maksimović kaže da su počeli radove na rezervoaru Zubci i da je urađeno oko sedamsto metara distributivnog cjevovoda. Dodao je da su ih danas posjetili i predstavnici Svjetske banke koji su zadovoljni kvalitetom i dinamikom radova.

Uz podršku preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici i Gradske uprave, uskoro bi trebalo da počne izgradnja i sekundarne mreže, mnogo duže u odnosu na primarnu. Oko 32 kilometra primarne i sekundarne mrže trebalo bi da stvori uslove za navodnjavanje oko 1.100 hektara oranica. Rok za izgradnju je godinu dana.

Izgradnja sistema, za sada, ide ispred planiranih rokova.

Vujović je istakao da se planirani radovi i realizuju, a to je sada postavljanje i cijevi za optički kabl, telefoniju, teinternet za sva naselja, uz cjevovod za tehničku vodu.

U okviru projekta, predviđena je nadogradnja sistema za navodnjavanje u Mokrom polju, sa rezervoarom u selu Kremeni Do. Sistem za navodnjavanje biće automatizovan.