X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
14/02/2018 |  11:13 ⇒ 15/02/2018 | 00:53 | Izvor: RTRS

Širom Srpske obilježen Dan boraca (FOTO/VIDEO)

Dan borca Republike Srpske i Boračke organizacije Srpske, 14. februar, obiljžen je od Prijedora do Trebinja. Ovo je dan sjećanja na stradale borce VRS, najzaslužnije za stvaranje Srpske, ali i prilika da se ukaže na položaj boračkih kategorija. Istaknuta je i važnost jedinstva kako bi se očuvala Republika Srpska i stvorili bolji uslovi za život.
Višegrad - sjećanje (foto: Vladimir Šaraba/RTRS) - Foto: RTRS
Višegrad - sjećanje (foto: Vladimir Šaraba/RTRS)Foto: RTRS

Centralna manifestacija Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske održana je u Višegradu.

Današnji dan jedan je od najznačajnijih datuma u srpskoj istoriji, kada su udareni temelji srpskoj državnosti, kulturnom i nacionalnom preobražaju, rekao je pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Milunović je na obilježavanju Dana boraca i Prvog srpskog ustanka kod spomenika srpskim borcima na Trgu palih boraca u Višegradu rekao da je ovo jedan od 25 datuma značajnih za Republiku Srpsku koja je ustanovila Vlada Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić istakao je da je uvjeren da je ova generacija Srba, što govori i istorijsko djelo koje su stvarili, dostojna svojih predaka iz 1804. godine koji su počeli borbu za konačno oslobođenje Srba na ovim prostorima i stvaranja svoje Srpske Republike, koja je uvijek i jedino bila garancija slobode i nezavisnosti.

Obilježavanje je počelo Svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Dobrun kod Višegrad. Svetoj liturgiji, koju je služilo bratstvo manastira Dobrun, prisustvovao je izaslanik predsjednika Republike Srpske Staša Košarac, narodni poslanici Marko Vidaković i Zoran Pologoš, pomoćnik ministra za boračko-invalidska pitanja Srpske Duško Milunović, predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i šef Kluba Srba u Vijeću naroda Srpske Pero Petrović.

Liturgiji povodom 214 godina od Prvog srpskog ustanka prisustvovali su i i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, te predstavnici boračkih organizacija regije Stara Hercegovina.

U Višegradu obilježavanje Dana Boraca Srpske

Položeni su vijenci na centralni spomenik braniocima Republike Srpske na Trgu palih boraca u Višegradu.

Sjećanje u Višegradu

Organizatori obilježavanja Dana boraca Srpske i Dana Prvog srpskog ustanka su Boračka organizacija Republike Srpske i Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Višegrad, sjećanje

Povodom obilježavanja Dana boraca u Boračkoj organizaciji grada Banjaluka organizovan je prijem za 20 lica iz boračkih kategorija kojima je uručena jednokratna novčana pomoć.

U Novom Gradu predstavnici Boračke organizacije i opštine položili su vijence na Centralno spomen obilježje povodom obilježavanja Dana borca.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu u Novom Gradu poginulo je 338 boraca. Marinko Gačić predsjednik Boračke organizacije uručio je novčanu pomoć petorici socijalno ugroženih boraca.

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na centralno spomen-obilježje borcima stradalim u odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Prijedoru je takođe obilježen Dan boraca.

Dan boraca obilježen je i u Kozarskoj Dubici pomenom poginulim borcima i polaganjem cvijeća u Spomen-hramu Svete Petke.

Nakon liturgije i parastosa za poginule borce odbrambeno-otadžbinskih ratova, koji je služio jerej Vojo Docić, ispred ploča sa imenima poginulih boraca cvijeće su položile delegacije opštine Kozarska Dubica, Opštinske boračke organizacije i Policijske stanice Kozarska Dubica.

I u Gradišci je obilježen Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i Dan Boračke organizacije Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Gradiška Zoran Lazić istakao je da korijeni obilježavanja Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i Dana BORS-a sežu od Prvog srpskog ustanka, kada je 1804. godine u borbi protiv turske okupacije obnavljana srpska državnost.

Brodu su, povodom Dana boraca i Prvog srpskog ustanka, položeni vijenci i prislužene svijeće. Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić rekao je za Srnu da danas svi treba da se prisjete poginulih saboraca koji su za slobodu i stvaranje Republike Srpske dali živote.

U Brodu je večeras održana i projekcija filma "Spomenko na vječnoj straži" autora Mileta Savića.

Boračka organizacija opštine Istočno Novo Sarajevo, polaganjem cvijeća i služenjem parastosa poginulim borcima kod Centralnog krsta na Vojničkom groblju na Vracama, danas je odala počast srpskim borcima koji su dali život za Republiku Srpsku.

Predstavnici Boračke organizacije opštine Sokolac posjetili su tri porodice iz kojih su poginula po dva borca i uručili im prigodne poklone povodom Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik Odbora opštinskih Boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić najavio je da će Dan boraca na Sokocu uskoro biti obilježen i tradicionalnim prijemom starješina Prve i Druge romanijske brigade do nivoa komandira čete, kod načelnika opštine, što je prilika da se razgovara o radu Boračke organizacije i rješavanju niza problema ovih kategorija.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku.

Čestitke borcima uputili su zvaničnici Srpske.

Višegrad - Obilježavanje Dana boraca (foto: Vladimir Šaraba/RTRS)
Foto: RTRS

Višegrad - Obilježavanje Dana boraca (foto: Vladimir Šaraba/RTRS)
Foto: RTRS

Višegrad - Obilježavanje Dana boraca (foto: Vladimir Šaraba/RTRS)
Foto: RTRS

Višegrad - Obilježavanje Dana boraca (foto: Vladimir Šaraba/RTRS)
Foto: RTRS

Višegrad - Obilježavanje Dana boraca (foto: Vladimir Šaraba/RTRS)
Foto: RTRS

Višegrad - Obilježavanje Dana boraca (foto: Vladimir Šaraba/RTRS)
Foto: RTRS