latinica  ћирилица
17/02/2018 |  15:50 ⇒ 21:18 | Autor: RTRS

Akcize nisu izazvale drastična poskupljenja (VIDEO)

Ustavni sud BiH je odlučio da je set zakona o akcizama na gorivo u skladu sa Ustavom BiH. Zakoni se primjenjuju od 1. februara, a da li je zbog većih cijena naftnih derivata građanima BiH skuplji život?
Akcize - Foto: RTRS
AkcizeFoto: RTRS

Istraživali smo da drastičnog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, bar, u Republici Srpskoj nema, a ekonomisti ukazuju da cijena nafte u mnogim proizvodima ima veoma malo učešće.

Nesumnjivo je da privrednici trpe određene štete, cijena proizvodnje i transporta se uvećala, ali sredstva koja će godišnje iznositi oko 215 miliona KM, a to znači u roku pet godina milijardu maraka za investiranje u infrastrukturu, dugoročno će, potvrđuju ekonomske analize, biti od koristi svim građanjima.

Kemal Kozarić, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kaže da se nada da će taj dio infrastrukture povući za sobom i građevinarstvo, te da će transport biti jeftiniji.

- Јavnost ne zna, ali naši predstavnici su potpisali stend baj aranžman da 50 odsto za investicije mi moramo obezbjediti, a 50 odsto će dati svjetska banka i MMF – kampanja je bila nepotrebna, trebali su javno reći šta su obećali - kaže Kozarić.

I nakon poskupljenja, cijene naftnih derivata nisu ujednačene među distributerima. Prema podacima Gasproma, derivati u BiH i dalje nisu najskuplji u regionu, ali ni najeftiniji. Litar benzina koji u BiH plaćate 1,10 evra, samo u Makedoniji možete platiti manje, 1,09 evra. Dizel u BiH po litri se plaća 1,08 evra, a u Makedoniji 0,98 evra.

Na pitanje u kojoj mjeri poskupljenje utiče na djelatnost kompanija, Vladimir Blagojević, iz Privredne komora Republike Srpske, odgovara "različito, u zavisnosti od djelatnosti. Transport je na udaru".

U ranijim godinama, 2014. i 2015, cijena nafte bila je znatno veća, i do 2,50 KM. Snižavanje cijena naftnih derivata rijetko gotovo da nije uticalo na standard građana, trgovci su samo uvećavali svoju maržu. Stoga i pitanje u kojoj mjeri je opravdano da ovo poskupljenje ukalkulišu u cijene svojih proizvoda.

- Nisam očekivao da će neki iskoristiti ovu priliku da odmah krenu u povećanje cijena. Nafta, po našim analizama, u mnogim proizvodima ima vrlo malo učešće i ne mislim da je dobro da se krene prema nivelaciji. Tržište će to regulisati vrlo brzo i svi koji su bespotrebno krenuli u tu priču, mislim da će se morati korigovati - smatra Kozarić.

Ali, ni svi trgovci nisu pohitali da podignu cjene, bar tako kažu građani...

I analizama, više političkim, nego ekonomskim, projektovana cijena litre benzina od 2,18 maraka po litri, bar u Republici Srpskoj nije dostignuta. Možda u Austriji zaista gorivo i jeste jeftinije, ali na to utiču mnogi faktori, pa i razvijena putna infrastruktura. Pa i cijene hrane u BiH, prvenstveno, zavise od cijena u Evropi, jer, nažalost u BiH se godišnje uvoze 1,4 milijarde maraka hrane, a samo 23,8 odsto je pokriveno domaćom proizvodnjom.