latinica  ћирилица
17/02/2018 |  18:22 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Strani investitori skeptični prema BiH (VIDEO)

Preuzimanjem obaveza iz Reformske agende, vlasti u BiH najavile su brži ekonomski napredak i sprovođenje mjera koje će rezultirati poboljšanjem poslovnog okruženja, ali rezultati su, prema svemu sudeći, izostali.
Poslovna klima - Foto: RTRS
Poslovna klimaFoto: RTRS

Nivo stranih investicija direktno zavisi od ambijenta poslovne klime i lakoće poslovanja, posebno od snage institucija i vladavine prava.

Vijeće stranih investitora u analizi ukazuje na niz faktora koje treba promijeniti. Politička nestabilnost ima najveći uticaj na poslovanje. Složena birokratija je na drugom mjestu, slijede nedostaci u izvrsenju sudskih presuda, funkcionisanje poreske uprave, Zakon o radu i porezi.

Ostali faktori su korupcija, naplata potraživanja, neadekvatna infrastruktura. Većina članica Vijeća stranih investitora smatra da je poslovna klima nepredvidiva, dok ju je manje od jedne trećine ocijenilo predvidivom.



BiH predstoji sprovođnje strukturne reforme u oblasti vladavine prava, pravne sigurnosti, jačanja pravosudnog sistema što je obaveza iz Reformske agende, kao što je navedeno i u nedavno predstavljenoj Strategiji EU za integraciju zemalja zapadnog Balkana.

- Moja poruka je jasna. Treba nastaviti sa provođenjem reformi, treba dovršiti ono sto je preostalo da se uradi u Reformskoj agendi. Činjenica da je ovo izborna godina, nije nikakav izgovor da se reforme ne provode - rekao je Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH.

I poslovna zajednica ukazuje da bi ekonomija trebalo da bude u primarnom fokusu političara, ali i da se stvorena klima teško mijenja, a uklanjanje administrativnih barijera putem izmjena zakona traje dugo.

Uslovi poslovanja mogli bi da budu unaprijeđeni ako bi bila smanjena opterećenja ekonomije, prije svega, poreska i neporeska davanja. Od vlasti se očekuje sistematičan pristup otklanjanju prepreka koje smetaju potencijalnim ulagačima.

Prema procjenama, direktne strane investicije u BiH u 2017. godini biće oko 800 miliona KM. Poređenja radi, u Srbiju je u 2016. godini investirano više od četiri milijarde maraka.