latinica  ћирилица
21/02/2018 |  13:06 | Autor: RTRS

Putin gradi novo carstvo za ruske kompanije

Egipat je nadmašio Kinu kao najvećeg kupca ruskih proizvoda, pokazuje statistika.
Rusija (Foto: Sputnik/Konstantin Chalabov) -
Rusija (Foto: Sputnik/Konstantin Chalabov)

U 2017. godini zemlja je uvezla rusku robu u vrijednosti gotovo 1,8 milijardi dolara, što je za 44 odsto više nego prethodne godine.

Egipat je najveći kupac pšenice na svijetu zbog velike potrošnje hljeba. Pšenicu nabavlja od Rusije, Ukrajine, Francuske i SAD.

Rusija je nedavno povećala vrijednost ugovora o izvozu pšenice zbog rekordne žetve žita, a Egipat je jedan od najvećih kupaca. Izvoz pšenice u Egipat je u prosjeku iznosio između četiri i pet miliona tona godišnje, a očekuje se da dostigne šest miliona tona. Moskva i Kairo trenutno razgovaraju o mogućnosti učešća Rusije u izgradnji infrastrukture u Egiptu.

Dvije zemlje takođe istražuju mogućnost potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini. Dogovor bi mogao da podstakne trgovinu i investicije, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Јoš 2014. godine ruski predsjednik Vladimir Putin i egipatski predsjednik Abdelfatah el Sisi dogovorili su izgradnju ruske industrijske zone.

Brojne vodeće ruske kompanije planiraju da ulože oko 4,6 milijardi dolara za izgradnju, a očekuje se da će projekat biti gotov 2035. godine.

Izvor: B92