latinica  ћирилица
20/04/2018 |  13:39 ⇒ 13:42 | Autor: SRNA

Rakulj: Standard penzionera najbolji od nastanka Srpske, ali može bolje

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj izjavio je danas u Prijedoru da oko 30 odsto penzionera prima ispod 350 KM penzije, što nije dovoljno za život, iako je sadašnji standard penzionera najbolji od kako Republika Srpska postoji.
Prijedor: Skupština Udruženja penzionera - Foto: SRNA
Prijedor: Skupština Udruženja penzioneraFoto: SRNA

- Ta sredstva nisu dovoljna za život, ali u ovim uslovima u kojima uopšte žive građani Republike Srpske nije bilo moguće naći više novca za njih, tako da, iako će od aprila penzioneri imati nešto više, mi ćemo raditi na tome da u određenim trenucima pomognemo samo te koji imaju manje penzije - rekao je Rakulj.

On je u Prijedoru prisustvovao godišnjoj Izvještajnoj skupštini gradskog Udruženja penzionera, gdje je istakao da je evidentan porast smrtnosti penzionera na teritoriji Republike Srpske.

- Prošlogodišnji podaci pokazuju da je umrlo 11.500 penzionera, a 2016. godine je taj broj iznosio 8.500, tako da imamo i smanjenje broja penzionera na ispod 260.000 - rekao je Rakulj.

Predsjednik Udruženja penzionera grada Prijedora Slobodan Brdar je u obraćanju delegatima na godišnjoj Skupštini Udruženja penzionera potvrdio da je izražena smrtnost karakteristična i za ovo udruženje.

- Taj broj je prošle godine iznosio 615 umrlih penzionera i povećan je za deset odsto u odnosu na godinu prije - rekao je Brdar.

On je dodao da je od 220.000 KM, koliko Grad Prijedor iz budžeta izdvaja za rad Udruženja penzionera, 90.000 KM utrošeno za banjsko liječenje, a 130.000 KM za 2.378 jednokratnih novčanih pomoći i djelimične troškove sahrana.

Delegate je na današnjoj skupštini penzionera pozdravio i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je istakao da grad pomaže udruženje u nastojanju na poboljša uslove života ovoj populaciji građana koja je tokom svog radnog vijeka gradila svoj grad.

- Naša je moralna obaveza, prije svih drugih, da se staramo o našim najstarijim sugrađanima i da im pomognemo da dobiju adekvatne lijekove i banjsko liječenje, te pomoć za druge potrebe - istakao je Đaković.

U Prijedoru ima oko 14.500 penzionera, od kojih je 13.700 članova udruženja.