latinica  ћирилица
28/05/2018 |  17:31 ⇒ 29/05/2018 | 07:41 | Autor: RTRS

Čamcem preko Save - sve više migranata i u Semberiji!

Granična policija je u prethodna dva dana spriječila 155 migranata da ilegalno uđu u BiH, 18 je otkriveno neposredno nakon ilegalnog ulaska, a četiri pri pokušaju izlaska iz Bosne i Hercegovine. Migrantska kriza nije zaobišla ni Semberiju. Policija je nedavno u pograničnom selu Gornje Crnjelovo, kod Bijeljine, pronašla nekoliko migranata, koji su tražili put za Sarajevo.

Gornje Crnjelovo, mjesto uz granicu, sa Srbijom dijeli rijeka Sava. Najbliži put do Srbije vodi skelom. Preko puta je mjesto Јamena, a samo šest kilometara vazdušnom linijom je i Hrvatska.

Nedavno su u ovom selu boravili migranti, uglavnom državljani Pakistana, Sirije i Avganistana, koji su tvrdili da su preplivali Savu. Mještani u tu priču ne vjeruju.

Nekada se na nasipu Topolovac gledao nivo Save zbog poplava, a danas zbog ilegalnih ulazaka migranata.

Iako su migranti u Gornjem Crnjelovu kratko boravili, mještani ne kriju zabrinutost. Pantelija Ružičić dočekao ih je u lokalnoj kafani.

Miroljubivi mještani, uglavnom poljoprivrednici, pitaju se, ako migranti dođu, šta bi oni radili tu. Ne kriju strah, jer su čuli za priče o obijanju vikendica i kuća.

Da migranti ulaze u Semberiju, nedavno je potvrdio i načelnik Policije u Bijeljini Žarko Ćosić.

Ministarstvo bezbjednosti, ali i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, nema rješenje za migrantsku krizu, niti adekvatan odgovor, upozorava član Glavnog odbora SNSD-a Milica Marković.

"Nelegalni migranti koji ulaze u BiH, odnosno propustljivost u pogledu nelegalnih migranata je upravo na granici Republike Srpske, a tu se pominje Bijeljina, Zvornik, Višegrad i Trebinje, što znači da Srpska prva ima problem sa nelegalnim migrantima. Na tome je trebalo da poradi ministar Mektić i Ministarstvo bezbjednosti", kaže Markovićeva.

Na pitanja da li je povećan broj migranata i kako su došli do Semberije, iz Granične policije BiH nismo dobili odgovor.

Posljednjih dana primjetno je prisutvo migranata i u samom gradu.