latinica  ћирилица
07/12/2018 |  15:22 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Sve čvršći odnosi Banjaluke i Beograda

Organizovanje poslovnog foruma još jedan je pokazatelj sve čvršćih odnosa dva grada - Banjaluke i Beograda. To je između ostalog istaknuto i nakon sastanka dvije delegacije, i najavljena veća kulturno-turističa povezanost u narednom periodu.

Banjaluka i Beograd, po veličini neuporedivi, ali po mentalitetu, stanovništvu i problemima koji muče njihove građane gotovo isti. Školstvo, komunalije, turizam i dalje su teme koje dominiraju u razgovorima predstavnika dva grada.

- Banjaluka i Beograd su pobratimi. Imamo dobre odnose i veliku volju za saradnju i to je ja mislim nacionalni interes da naše dvije prestonice sarađuju, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

A plodovima te saradnje Beograđani bi mogli da osjete već iduće sedmice. U prestonici Srbije biće predstavljena Banjalučka zima - sve ono u čemu će turisti, koji u naredna dva mjeseca dođu u grad na Vrbasu, moći da uživaju. Sa današnjeg sastanka stiže i lijepa vijest za ljubitelje pozorišta.

- Već smo za budžet 2019. godine predvidjeli dodatna novčana sredstva da naša pozorišta gostuju u Banjaluci. To je jedan otvoren poziv. Dogovorili smo se sa rukovodstvom Banjaluke da to zajedno isplaniramo i mislim da će građani Banjaluke ali i drugih mjesta zaista uživati u gostovanjima beogradskih pozorišta, naglasio je Goran Vesić, zamjenik gradonačelnika Beograda.

I to je pokazatelj da saradnja dva grada nije više protokolarna, već predstavlja aktivnost koja podrazumijeva dogovore na sedmičnom nivou.

- Želimo da otvorimo vrata svim našim institucijama i ustanovama da bliže i bolje sarađuju i koriste prije svega političke ali i privatne odnose i kontakte koji postoje između Beograda i Banjaluke, istakao je Nikola Nikodijević, predsjednik Skupštine grada Beograd.

Јedna od narednih tema razgovora trebalo bi da bude i povezivanje škola.