latinica  ћирилица
14/04/2021 |  15:14 ⇒ 15:16 | Autor: SRNA

Šeranić najavio veću količinu vakcina za istočnu Hercegovinu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić najavio je danas da će opštinama istočne Hercegovine što prije biti upućena veća količina vakcina da bi se prijavljeni građani što prije vakcinisali.
Alen Šeranić u Trebinju - Foto: SRNA
Alen Šeranić u TrebinjuFoto: SRNA

- U dogovoru sa Institutom za javno zdravstvo sagledaćemo mogućnosti za isporuku tih vakcina, jer ne smijemo da odugovlačimo da se ne bi izgubilo interesovanje građana i da bi se uspostavila kontrola epidemije - rekao je Šeranić u Trebinju nakon sastanka sa načelnicima opština i direktorima bolnica i domova zdravlja iz istočne Hercegovine.

On je naveo da se sutra očekuje donacija 20.000 doza vakcina iz Srbije, a uskoro i veća količina "sputnjik ve" vakcina.

Šeranić je istakao da se do 24. aprila očekuju veće količine "fajzer" i "astra zeneka" vakcina iz programa Kovaks, a da se radi i sa kompanijom "Sinofarm" na nabavci njihovih vakcina.

- Posljednjih godinu dana smo uradili odličnu stvar kada je u pitanju zdravstveni sistem Republike Srpske. Uspjeli smo uspješno odgovoriti na velike izazove koje smo imali, ne nedostaje nigdje ni maski niti rukavica, kao ni zaštitnih kombinezona - rekao je Šeranić novinarima.

On je ukazao da je i ovako mala Republika Srpska pokazala da može uspješno odgovoriti na ovakve izazove pandemije.

Ministar zdravlja je naveo da je više od 70 miliona KM ove godine uloženo u zdravstvenu zaštitu, a izdvojeno je dodatnih 52 miliona KM za finansiranje zdravstvenih ustanova.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Šeranić je rekao da će početi reorganizacija zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku je istaknuto da i lokalne zajednice moraju da se uključe u proces vakcinacije građana i kod funkcionisanja dnevnih bolnica kako bi pacijenti na vrijeme mogli da dobiju sve što im treba.

On je istakao da se pitanje finansiranja domova zdravlja morati sagledati na nivou cijele republike.

Šeranić je naveo da će opština Berkovići dobiti pomoć u nabavci jednog sanitetskog vozila.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je zaključeno da su domovi zdravlja i bolnice u regionu odgovorile jako kvalitetno na pandemiju virusa korona, posebno na posljednji najjači talas virusa.

Ćurić je rekao da je cilj sastanka bio da se vidi šta može da se uradi da se poboljša situacija u domovima zdravlja i bolnicama i dodao da je stav da se i iz budžeta lokalnih zajednica pronađu sredstva da se podrže zdravstveni radnici i zdravstvene ustanove u skladu sa mogućnostima.

Načelnik Ljubinja Stevo Drapić rekao je da broj pacijenata u nekom domu zdravlja ne može biti jedino mjerilo za raspodjelu republičkih sredstava i izrazio očekivanje da će se naći rješenje za to pitanje.

On je dodao da Dom zdravlja u Ljubinju nije imao bilo kakvih problema sa snabdjevenošću medicinskim materijalom.

Direktor Bolnice Nevesinje Velibor Milivojević istakao je da je na sastanku zaključeno da primjena preventivnih mjera i vakcinacija u Hercegovini teče u skladu sa drugim regijama.

- Razmijenili smo iskustva jer borba sa kovidom traži stalno prilagođavanje, a razgovarajući i uz podršku ministarstva imaćemo zadovoljne pacijente - rekao je Milivojević.

On je naveo da je 70 odsto kreveta bolnice Nevesinje u funkciji liječenja kovid pacijenata i da se sada liječi njih 47, istakavši da je snabdijevanje lijekovima i kiseonika otežano, ali da ni sada niti ranije toj bolnici nije nedostajalo medicinskog materijala.