latinica  ћирилица
26/07/2024 |  18:24 ⇒ 21:22 | Autor: RTRS

Demokratija na američki način - zbog sankcija 80 radnika ostaje bez posla (VIDEO)

Osamdeset zaposlenih na UNA televiziji u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji ostaje bez posla, jer se ovaj medij gasi zbog američkih sankcija i otežanog poslovanja. Time je ugrožena egzistencija radnika i njihovih porodica.
UNA TV (foto: una.ba) -
UNA TV (foto: una.ba)

Danas o tome američka Ambasada ne govori, ali ne propušta priliku da se oglasi protiv sankcionisanih pojedinaca i zabrinuto u svom saopštenju pita "šta je sa potrebama građana?".

Da je njihova briga iskrena pitamo da li bi brinuli za veliki broj onih koji će gašenjem jednog medija kao posljedice njihovih sankcija, od 1. avgusta ostati bez radnog mjesta i na ulici?

Kada ste novinar i pravite dnevne izvještaje rijetko pomislite da bi vi mogli biti dio neke vijesti, ali upravo se to desilo zaposlenim na UNA Televiziji. Ne svojom krivicom, postali su tema u medijima kod nas i regionu. Profesionalnost, objektivnost i sva ostala novinarska načela nisu interesovala američke demokrate kada su uvodili sankcije preduzećima, pa i medijima u Srpskoj. Nisu ih interesovala ni osnovna ljudska prava ni sloboda govora za koju se zdušno zalažu. Tako će novinarke UNA televizije Danina Rakita i Lejla DŽin i njihovih osamdeset kolega iz Srpske i regiona od 1. avgusta morati da traže novo radno mjesto, jer se medij u kojem su zaposleni gasi zbog američkih sankcija.

- Koliko god da se pitamo zašto, teško je sad naći odgovor, upravo iz razloga što smatramo da smo mi svoj posao radili profesionalno, bez pritiska i svaki naš zadatak je bio odrađen maksimalno profesionalno - kaže Rakita.

Njena koleginica Lejla DŽin kaže da su se svi novinari reporteri trudili i radom dokazali da su profesionalni.

Da li će, kako i kada zaposleni iz ovog medija naći novi posao, pitaju u Udruženju novinara Republike Srpske. Smatraju da oni koji su uvodili sankcije nisu razmišljali da bez mjesečnih primanja mogu ostave veliki broj radnika. Nisu razmišljali ili im je to bio cilj?

- Oni koji nam najglasnije govore o poštovanju ljudskih prava i slobodi medija, to sve krše. Direktna posljedica američkih sankcija jeste gašenje UNA TV. Kada pričate sa tim ljudima, kolegama, oni kažu da im mjesečna zarada služi za životne potrebe - kaže Mira Kostović iz Udruženja novinara Republiek Srpske.

Reagovali su i u Udruženju BH novinari na vijest da radnici UNA Televizije ostaju bez posla. Doduše, ne tako glasno kao na primjer u slučaju uvođenja klevete u Krivični zakonik Republike Srpske, ali predsjednik ovog Udruženja Marko Divković dao je podršku zaposlenim na UNA televiziji.

- Za sada nemamo nikakakv poseban stav, osim da nam je žao kad bilo ko od kolega ostane bez posla. Uvijek će najviše i u ovim sankcionisanim komercijalnim firmama najviše nastradati zaposleni - rekao je Divković.

Rukovodstvo UNA Televizije javnosti je saopštenjem potvrdilo da se ovaj medij gasi u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji zbog otežanog poslovanja nakon uvođenja američkih sankcija. Glavni i odgovorni urednik Dubravka Gajić nije bila raspoložena za izjavu pred kamerom.