latinica  ћирилица
08/05/2024 |  17:53 ⇒ 19:26 | Autor: SRNA

Tromp: Nakon izglasavanja rezolucije može se pokrenuti postupak o ukidanju Republike Srpske

Nekadašnji vođa istraživačkog tima Haškog tužilaštva Nevenka Tromp rekla je da bi nakon izglasavanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN BiH mogla da pokrene postupak o ukidanju Republike Srpske.
Generalna skupština UN (Foto:  EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Generalna skupština UN (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL)

Ona je navela da je to moguće u povoljnim političkim uslovima međunarodne zajednice i samo uz proaktivnu spremnost Sarajeva da pokrene ovaj postupak na osnovu presude Međunarodnog suda pravde u Hagu iz 2007. godine.

- Iako rezolucija o Srebrenici nema pravnu snagu, ona pokazuje spremnost i povoljne političke uslove za BiH da realizuje sve mogućnosti koje mogu imati drastične posljedice za njeno unutrašnje uređenje ako počne proces ukidanja Republike Srpske - rekla je Trompova.

Ona je dodala da svaka inicijativa treba da krene od BiH, koja, kako kaže, ima mogućnost da poteže pitanje posljedica presude Međunarodnog suda pravde u Hagu iz 2007. godine.

- U toj presudi se kaže da je genocid u Srebrenici planiran i izvršen od institucija Republike Srpske i pojedinaca koji su bili članovi njenog političkog rukovodstva - rekla je Trompova ranije za Fejs televiziju.

Ona je navela da ambasador BiH u Hagu, prema ovoj presudi, može da se obrati Međunarodnom sudu pravde u Hagu i traži ukidanje Republike Srpske pošto je, kako kaže, nastala na način na koji je nastala.