latinica  ћирилица
01/07/2024 |  11:22 ⇒ 17:39 | Autor: RTRS

Genetska adaptacija kod tipova divokoze na klimatske promjene i gubitak staništa (VIDEO)

Šumarski fakultet Univerziteta u Banjaluci započeo je aktivnosti na međunarodnom naučnom projektu pod nazivom Genetska adaptacija kod tipova divokoze na klimatske promjene i gubitak staništa - studija slučaja ugrožene podvrste balkanska divokoza.
Međunarodni naučni projekat - Foto: RTRS
Međunarodni naučni projekatFoto: RTRS

U projekat su uključene i Srbija i Slovenija, a osnovni cilj jeste dobijanje odgovora na pitanja kakva je otpornost vrsta na promjene životne sredine, te koji su to faktori koji utiču na sposobnost populacija da se prilagode i opstanu.

Projekat traje godinu dana, a za njega je izdvojeno 50.000 evra. Najviša brojnost ove vrste u Srpskoj je u posebnom lovištu Zelengora, Nacionalni park Sutjeska.

- Ova istraživanja treba da daju informacije o tome koje su to genetske razlike između balkanske i alpske divokoze i imamo jedan dio teritorije koji se nalazi na području Velebita, gde dolazi do ukrštanja tih podvrsta. To će biti zadatak, da vidimo koje to genetske osobine one posjeduju i koje su najadekvatnije za ove promjene klime - rekao je Dragan Gačić profesor iz oblasti lovstva, Univerzitet u Banjaluci i Univerzitet u Beogradu.

Vojislav Dukić dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci isitče da je divokoza vrlo značajna autohtona vrsta krupne divljači u Republici Srpskoj čija su staništa i populacija u prošlosti bili ugroženi brojnim štetnim faktorima.

- Danas, klimatske promjene i aktivnost čovjeka, kao što je fragmentacija staništa i lov, dramatično utiču na populaciju - kaže Dukić.

Njena brojnost u Republici Srpskoj, dodaje Goran Zubić načelnik Odjeljenja za lovstvo, ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske se procjenjuje negdje oko 1.500 jedinski, s tim da kapaciteti su za gotovo duplo veći.

- Odnosno, postoji mogućnost da se njena brojnost poveća čak dva puta i više i it tog razloga biće jako značajno da utvrdimo kako da joj pomognemo, koji su to faktori koji je ugrožavaju - kaže Zubić.