latinica  ћирилица
01/07/2024 |  13:25 ⇒ 15:20 | Autor: RTRS

IRB Srpske ostaje najvažniji stub finansijske podrške

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske ostaje najvažniji stub finansijske podrške razvoju i investicijama, u partnerstvu sa privatnim sektorom i međunarodnim finansijskim institucijama, čime omogućuje stvaranje konkurentne i održive privrede Republike Srpske.
Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (Foto: IRBRS) -
Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (Foto: IRBRS)

- Rad IRBRS regulisan je Zakonom o Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske koji je utvrdio 100 odsto vlasništvo Republike Srpske. Prijedlozi zakona koje je na današnjoj posebnoj sjednici utvrdila Vlada Republike Srpske, a koji se tiču mogućih izmjena u načinu poslovanja Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, tek treba da prođu skupštinsku proceduru. Kada zakoni budu usvojeni u Narodnoj skupštini Republike Srpske IRBRS će poslovanje prilagoditi važećoj legislativi - saopšteno je iz IRB-a.

Kako se u saopštenju dodaje, strateški ciljevi IRBRS ostaju isti - podsticanje investicija i podrška razvoju u Republici Srpskoj.

- To podrazumijeva unapređenje poljoprivredne proizvodnje, podršku malom i srednjem preduzetništvu, stambeno-poslovnu izgradnju, izgradnju infrastrukturnih objekata u Republici Srpskoj, povećanje zaposlenosti, podršku proizvodnji za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, ravnomjeran regionalni razvoj, unapređenje korporativnog upravljanja i tržišta kapitala, efikasan proces sprovođenja privatizacije i restrukturiranje preduzeća u kontekstu privatizacije, podršku investicijama, zaštitu životne sredine i podršku finansijskom sektoru - navodi se u saopštenju.

Iz IRB-a dodaju da je Vlada Republike Srpske utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske, po hitnom postupku, koji predviđa proširenje djelatnosti IRBRS.

- Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o unutrašnjem platnom prometu, kojim je predviđeno da poslove platnog prometa može obavljati i Investiciono-razvojna banka Republike Srpske, u skladu sa ovlašćenjem za pružanje tih usluga utvrđenim zakonom kojim se uređuju njeno osnivanje, pravni status i djelatnost. Utvrđen je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o bankama Republike Srpske, po hitnom postupku. Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi usklađivanja sa Zakonom o Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske - napominju iz IRB-a.