latinica  ћирилица
03/07/2024 |  20:39 | Autor: SRNA

Stojičić: Preciznije urediti oblast učeničkog standarda

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je da je razlog za donošenje Nacrta zakona o učeničkom standardu usklađivanje sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju, ali i potreba za preciznijim uređivanjem ove oblasti.
Željka Stojičić - Foto: RTRS
Željka StojičićFoto: RTRS

Stojičićeva je istakla da je jedan od razloga za donošenjem novog zakona i uspostavljanje referalnog mehanizma i primjena programa mjera bezbjednosti i na ustanove učeničkog standarda.

Obrazlažući nacrt zakona u Narodnoj skupštini Srpske, Stojičićeva je ukazala da se, s obzirom na to da je trenutno važeći zakon donesen 2012. godine i da je primjena pokazala da se određena zakonska rješenja trebaju preciznije, jasnije ili na drugačiji način urediti, stvorila potreba za izradom novog zakona o učeničkom standardu.

Ona je istakla da su ustanove učeničkog standarda zaključno sa 31. decembrom 2023. godine imale obavezu gašenja vlastitih bankovnih računa i od 1. januara 2024. godine su u potpunosti uključene u sistem trezorskog poslovanja, u okviru sistema Јedinstvenog računa trezora Srpske.

Stojičićeva je rekla da to zahtijeva zakonske izmjene radi jasnijeg definisanja načina ostvarivanja i raspodjele sredstava iz drugih izvora finansiranja /sufinansiranje smještaja od strane roditelja, transferi jedinica lokalnih samouprava, donacije, sredstva od prodaje usluga na tržištu i drugi izvori/.

- Predložena rješenja doprinijeće i poboljšanju i unapređenju kvaliteta učeničkog standarda i vaspitno-obrazovnog sistema Srpske, što je svakako i jedan od ciljeva Strategije razvoja predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja Srpske za period 2022–2030. godine - naglasila je Stojičićeva.

Resorni ministar je pojasnila da je nacrtom zakona jasnije definisano osnivanje privatnih ustanova učeničkog standarda.

Stojičićeva je dodala i da je novina formiranje Savjeta roditelja, njegov sastav i djelovanje.

Kada je riječ o finansiranju ustanova čiji je osnivač Republika, Stojičićeva je navela da se finansiranje obezbjeđuje iz budžeta, donacija, učešća roditelja i drugih izvora.

Govoreći o oblasti nadzora, ona je pojasnila da je propisano da upravni nadzor obavlja Ministartsvo, a stručno-pedagoški nadzor vrši Republički pedagoški zavod.

- Kvalitetnijom uslugom u učeničkim ustanovama i poboljšanjem rada u njima učenici se bolje pripremaju i za tržište rada - navela je Stojičićeva i dodala da je Ministarstvo spremno da razmotri sve prijedloge i eventualno ih uvrsti u nacrt zakona.

Zakonodavni odbor je zaključio da postoji osnov za usvajanje Nacrta zakona o učeničkom standardu, kao i da je potrebno organizovati javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Anja Ljubojević zaključila je današnje zasjedanje, a sjednica će biti nastavljena sutra u 10.00 časova raspravom o Nacrtu zakona o učeničkom standardu.