latinica  ћирилица
25/07/2024 |  13:45 ⇒ 14:05 | Autor: RTRS

Sukob među bošnjačkim političarima zbog Reformske agende

Četiri kantona u FBiH, u kojima je na vlasti SDA, nisu dali saglasnost za usvajanje Reformske agende potrebne da BiH dobije prvu tranšu u iznosu od 70 miliona evra iz Plana rasta Evropske komisije za zapadni Balkan.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Odmah nakon toga "zaratili" su bošnjački političari, pa je predsjednik "Naše stranke" optužio SDA da je bila protiv samo zato što nije na vlasti.

Edin Forto kaže da "ne može sam sebi objasniti kako je neko imao hrabrosti srušiti te projekte za svoje građane."

- Ali eto kao po koincidenciji, ali naravno po planu, četiri kantonalna premijera iz SDA su odlučili da obustave ili suspenduju naš evropski put, a onda da daju uslove kako bi oni to radili puno bolje što naravno nismo vidjeli u proteklom periodu. Plan rasta je mehanizam EU koji treba približiti Zapadni Balkan Evropi. Sve što je u Planu rasta u smislu projekata, reformi i političkih stvari nas čeka kada otvorimo pregovore. Svaka od ovih 110 mjera koje smo usaglasili, a koje su juče obustavili nas čeka kada otvorimo pregovore. Ovo je bio test za BiH. Ne samo da ćemo uraditi te teške političke reforme jer to želimo raditi, već je ovaj put EU došla i rekla evo uradite ovo, a mi ćemo vam zauzvrat ponuditi perspektivu bespovratnih sredstava i jako povoljnih kredita za ono što vi mislite da je prioritet. Mi mislimo da je prioritet vladavina prava, harmonizacija tržišta i zelena tranzicija. Mi smo poslali projekte koji su nama bitni i to su infrastrukturni projekti koji su spremni i neko je odlučio da to nije dovoljno dobro. Dakle 110 nije dobro mora biti 113 i to je naravno izgovor - naveo je Forto.

Dodao je da je srušen je projekt koji je trebao biti pri vrhu prioriteta, a to je, kaže Forto, da pruga ide kroz Tuzlanski kanton.

- I sada me interesuje da li je SDA srušila taj projekt zato što se vodi politikom da Tuzla treba biti izolovana i kako će premijer TK opravdati to što je učinio. Ili u Unsko-sanskom kantonu kada slušamo da je vlast odgovorna na čekanje na graničnim prelazima, a i to je bila jedna od mjera da se rastereti čekanje. Premijer ZDK ne želi da se gradi pruga kroz njegov kanton i on kaže da to nije dobro. Svjedočimo i sunovratu u Elektroprivredi i željeli smo da ne plaćamo struju dodatno i skuplju. Samo EP je imala projekata 160 milina evra u ovom planu koji nikom nije dobar. Јoš su nešto rekli. Izbrisana je država iz sporazuma jer se 1.213 puta pominje BiH u ovom dokumentu. Srušili su nam projekt i plan koji nisu ni pročitali - istakao je Forto.

Ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković kaže da je u "stanju šoka", nakon što je čuo vijest.

- Potpuno mi je nejasno zašto je SDA na sebe preuzela krivicu i odgovornost za zaustavljanje Plana reformi koji je preduslov za Plan rasta. Saopštenje koje sam vidio govori da oni vjerovatno nisu ni pogledali taj dokument, govori i to da im je možda na engleskom jeziku to bilo sporno. Kažu da se riječ "državni" brisala iz dokumenta. Pogledao sam na pretraživaču, preko hiljadu puta se u dokumentu spominje skraćenica BiH, a punim imenom Bosna i Hercegovina spominje se dvjesto i nešto puta - navodi Konaković.

Kao po običaju, iz SDA imaju svoje viđenje situacije, a kao i svaki put kriva im je Republika Srpska. Svoju blokadu Reformske agende pravdaju "blokadom iz Srpske".

I DF Željka Komšića smatra da su za sve krivi Srpska, Dragan Čović i "trojka".

BiH je jedina u regiji koja nije pristupila ovom instrumentu, kojem je za BiH predviđeno čak dvije milijarde KM. Proces je usporavala činjenica da je BiH morala uskladiti 113 tačaka iz reformske agende

Ovoga puta uslovna saglasnost stigla je iz četiri kantona u FBiH koji je, podsjetimo, na kraju nisu ni dali. Riječ je o Srednjobosanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom te Unsko-sanskom kantonu.

Iz Savjeta ministara BiH su naveli da je bilo potrebno izjašnjavanje “za” ili “protiv” i to bez uslova pa je njihova komunikacija shvaćena kao glas protiv.

Shodno navedenom, konsenzusa nije bilo i tako Reformska agenda nije usaglašena niti će biti poslata u Brisel. Umjesto takvog dokumenta, u taj grad će otići informacija da on nije usaglašen.

Izvor: ATV/Kliks