latinica  ћирилица
25/07/2024 |  14:05 ⇒ 16:30 | Autor: SRNA

Forto: SDA blokirao Reformsku agendu i prvu tranšu jer nisu na vlasti

Predsjednik Naše stranke Edin Forto ocijenio je da je SDA iz razloga što nije na vlasti blokirala Reformsku agendu i dobijanje prve tranše za BiH od 70 miliona evra iz Plana rasta Evropske komisije za zapadni Balkan.
Edin Forto - Foto: RTRS
Edin FortoFoto: RTRS

Forto je naveo da je svaki premijer imao mogućnost za blokadu, ali su blokadu izvršila četiri kantonalna premijera iz SDA, čime je obustavljen ili suspendovan evropski put BiH.

- Plan rasta je mehanizam EU koji treba približiti zapadni Balkan Evropi. Sve što je u Planu rasta u smislu projekata, reformi i političkih stvari čeka nas kada otvorimo pregovore - rekao je Forto.

On je naveo da svaka od 110 usaglašenih mjera, a koje su juče obustavljene, čeka BiH kada otvori pregovore sa EU.

Forto je naveo da su poslali projekte koje su smatrali bitnima, infrastrukturne, ali je neko odlučio da to nije dovoljno dobro.

- Јedan ogroman dokument velike važnosti sa rokovima koji su jako ambiciozni za BiH, za koje je neko odlučio da nije dovoljno dobar samo zato što ne sjede u Savjetu ministara i tamo gdje su navikli - zaključio je Forto.

On je istakao da je BiH jedina zemlja regije koja nije pristupila ovom instrumentu, kojim su za BiH predviđene dvije milijarde KM.

Saglasnost na Reformsku agendu nisu dali Srednjobosanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Unsko-sanski kanton, zbog čega agenda nije usaglašena, o čemu će biti obaviješten i zvanični Brisel.