latinica  ћирилица
25/07/2024 |  14:37 ⇒ 14:37 | Autor: SRNA

CIK: Za glasanje van BiH prijavila su se 53.574 birača

Za glasanje van BiH na predstojećim lokalnim izborima prijavljeno je 53.574 birača, navedeno je u informaciji o postupku prijema i obrade prijava za glasanje izvan BiH u periododu od 9. maja do 23. jula, koju je danas primila k znanju Centralna izborna komisija BiH.
Izbori - Foto: RTRS
IzboriFoto: RTRS

Na znanje je primljena i informacija preliminarnog pregleda kandidata za imenovanje predsjednika i zamjenika predsjednika biračkog odbora u osnovnim izbornim jedinicama u BiH, prema kojoj od 10.287 podnesenih prijava, 7.145 kandidata ispunjava uslove, 944 kandidata nisu izvršili unos u potpunosti čime se smatra da nisu podnijeli prijave, dok 2.193 kandidata ne ispunjava uslove.

Na današnjoj sjednici je pojašnjeno da je CIK-u dostavljena 31 izjava kojom kandidati odustaju od prijave, dok je 15 prijava stiglo nakon roka.

Predsjednik CIK-a Irena Hadžiabdić rekla je u toku rasprave o ovoj tački da bi 7.145 kandidata koji ispunjavaju uslove trebalo biti dovoljno da se sprovedu ovogodišnji lokalni izbori.

CIK je odredio redoslijed političkih subjekata na glasačkom listiću za lokalne izbore koji će biti održani u nedjelju, 6. oktobra, čime je potvrđen rezultat današnjeg žrijeba za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata.

CIK je danas u potpunosti ovjerio 62 kandidatske liste koje su ranije imale nedostatke, četiri liste su ovjerene djelimično, dok dvije liste nisu ovjerene.

Od ukupno prijavljenih 26.090 kandidata na kandidatskim listama, odbijeno je šest.

Na sjednici su usvojene i odluke o imenovanju Komisije za nabavku računarske i elektronske opreme, te Komisije za nabavku softvera, novih licenci i nadogradnju postojećih.