latinica  ћирилица
25/07/2024 |  13:48 ⇒ 14:12 | Autor: SRNA

CIK: Održan žrijeb za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

Centralna izborna komisija BiH danas je u Sarajevu elektronskim žrijebom utvrdila redoslijed političkih subjekata na glasačkom listiću za ovogodišnje lokalne izbore.
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

Predsjednik CIK-a Irena Hadžiabdić rekla je da je žrijebano ukupno 296 političkih subjekata, od čega 110 političkih partija, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata nacionalnih manjina i devet lista nezavisnih kandidata.

Ona je napomenula da će CIK danas na hitnoj sjednici svojom odlukom službeno utvrditi redoslijed političkih subjekata na glasačkom listiću.

Što se tiče najvećih političkih partija iz Republike Srpske, žrijebom je pod rednim brojem 181 izvučen Savez nezavisnih socijaldemokrata  - Milorad Dodik, Ujedinjena Srpska je na broju 205, dok je DNS pod rednim brojem 287.

Narodna partija Srpske - Darko Banjac izvučena je pod brojem 70, a Socijalistička partija pod brojem 152.

SDS - Volja naroda je na 106. mjestu, SDS - Srpska demokratska stranka 117, Partija demokratskog progresa 148, a na 30. "Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića".

Pojedine političke partije koaliraće na lokalnim nivoima, kao što je koalicija US-NPS-"Za bolje Nevesinje" pod rednim brojem 39, dok je pod rednim brojem 71 koalicija "Zajedno za bolji Teslić"-Demos-US.

Žrijebanje je održano u Centru za edukaciju CIK-a putem međunarodnog internet servisa random.org.