latinica  ћирилица
25/07/2024 |  14:26 | Autor: SRNA

Ljubojević: Bošnjačka elita, potpomognuta Marfijem i Šmitom, narušava Dejton i suživot

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević ocijenila je niko iz međunarodnih organizacija nema reakciju na blokadu usvajanja Nacrta reformske agende, iako su američki ambasador u BiH Majkl Marfi, Kristijan Šmit i pojedini međunarodni predstavnici uvijek spremni da "upere prst" u Republiku Srpsku, želeći da oni ovdje vode politiku.
Anja Ljubojević - Foto: RTRS
Anja LjubojevićFoto: RTRS

- Republika Srpska nikada nije davala povod za tako nešto. Republika Srpska je uvijek pokretala put ka EU, donosila je ključne reforme i gurala BiH ka EU. Sada imate konkretan primjer da bošnjačka strana koči naš napredak - istakla je Ljubojevićeva.

Ovo što radi bošnjačka politička elita, potpomognuta Marfijem, Šmitom i ostalima, naglasila je ona, samo je narušavanje dejtonske BiH i suživota, jer oni zaustavljaju svaki proces, dogovor i saradnju zato što žele nestabilnost u BiH i da izigravaju velike tutore.

Ljubojevićeva je ocijenila da Marfiju i ostalima nije u cilju evropski put BiH, što dokazuje njihovo ponašanje posabno od kada je BiH dobila zeleno svjetlo za početak pregovora stalnim rušenjem dogovora domaćih političara.

- Moglo se vidjeti šta su sve radili da rasture dogovor tri strane, tri naroda, da jedne povuku na svoju stranu i, naravno, da time uništavaju interese ostala dva naroda u BiH i čine ovu situaciju politički nestabilnom. Nije im cilj da uđemo u EU i da se oslobodimo njihovih kandži, već da diskredituju i unište Republiku Srpsku - naglasila je Ljubojevićeva.

Ona je dodala da im je cilj stvaranje unitarne bošnjačke države, prividno građanska, što je zabluda za naivne.

- Bole ih sve mogućnosti koje Republika Srpska ima da zaštiti svoj interes, od vitalnih nacionalnih interesa, pa i mehanizma koordinacije i ostalog. Cilj im je da donose odluke u ime druga dva konstitutivna naroda i da se pitaju za sve. Negdje se pokušaj ukidanja mehanizma koordinacije provlači godinama, to su crvene linije preko kojih se neće i ne može preći - poručila je Ljubojevićeva.

Ljubojevićeva je rekla da neusvajanje Nacrta reformske agende, na koji je Republika Srpska dala saglasnost, pokazuje da je BiH nemoguća država i da su Srbi i Hrvati taoci bošnjačke politike.

- Nije im u cilju da građani žive bolje i da svi zajedno imamo koristi, cilj im je da vode politički rat i borbu za nestanak Republike Srpske, pa čak i na uštrb sopstvenog naroda - rekla je Ljubojevićeva.

Ona je dodala da i SDA i stranke "trojke" imaju istu političku agendu, iako se na početku mislilo da "trojka" može imati bolji kapacitet za dogovor, ali da su "prinuđeni" da se brane od napada SDA da su izdajnici, te pokušavaju biti "veći SDA od SDA".

Ona je dodala da u državnoj zajednici BiH treba da bude dogovora i poštovanja jednih prema drugima, jer se bez toga postavlja pitanje zašto uopšte živjeti zajedno.