latinica  ћирилица
27/07/2024 |  09:21 | Autor: SRNA

Savić: Ostrašćenim saopštenjem Marfi pokazao da se savršeno uklopio u sarajevsku čaršiju

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Bojan Savić izjavio je da je američki ambasador Majkl Marfi zloupotrijebio mandat ambasadora u BiH na najgori i najprizemniji način, otvoreno ispoljavajući nevjerovatnu količinu bolesne mržnje prema srpskom narodu, Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu samo zato što su poštovali Dejtonski sporazum i nisu dozvolili razvlašćivanje Republike Srpske, čime su ga potpuno demaskirali i deklasirali.
Bojan Savić - Foto: Ustupljena fotografija
Bojan SavićFoto: Ustupljena fotografija

- Marfijeva retorika, kao i sramna, diletantska, ostrašćena i folirantska saopštenja nemaju nijedne dodirne tačke sa diplomatijom i zvanjem ambasadora. Njegov mandat u BiH je totalni promašaj, jer je riječ o osobi koja se greškom našla na veoma odgovornoj i uvaženoj poziciji - istakao je Savić.

Reagujući na jučerašnje saopštenje Majkla Marfija u kojem je naveo da "sankcionisani pojedinci" vode Republiku Srpsku kao, kako kaže, porodični posao, upitavši šta je sa potrebama građana Republike Srpske, te se dotakao i porodice predsjednika Milorada Dodika, Savić je rekao da je Marfi ovim saopštenjem ko zna koji put pokazao da je sve drugo, osim diplomata, čime je prevazišao sam sebe u mržnji prema svemu što je srpsko.

- Njegovo ponašanje, teme kojima se bavi, rječnik koji koristi ne samo da nije diplomatski, već klasičan primjer rječnika svojstvenog sarajevskoj čaršiji, u koju se Marfi savršeno uklopio. Svakodnevnim objavljivanjem saopštenja i objavama na društvenim mrežama, taj takozvani diplomata sve više bruka zemlju iz koje je došao i iz dana u dan potvrđuje da je samo jedna velika sramota za SAD - konstatovao je Savić.

Prema njegovim riječima, Marfijevi izlivi raznih frustracija rezultat su njegovog ogorčenja, očaja i nemoći što mora da se vrati u SAD poražen upravo od onih koje najviše napada, jer mu nisu dozvolili da ostvari svoje namjere i želje kojih je bilo mnogo - od postavljanja svojih poslušnika na čelo Srpske, pa do otimanja srpske imovine, ukidanja entiteta i stvaranja unitarne BiH.

- Ono što mi je u ovom posljednjem Marfijevom pamfletu zaparalo uši, pored svih gadosti koje je naveo zajedno sa svojim bošnjačkim saradnicima u američko-sarajevskoj ambasadi, jeste njegova tobožnja briga za Republiku Srpsku - istakao je Savić.

On je naglasio da je Marfi cijeli ambasadorski mandat posvetio srpskom narodu i Republici Srpskoj, njenom statusu, Ustavu, zakonima, finansijama, "zaboravljajući" da Republika Srpska prva u BiH formira vlast nakon izbora i ima svog legalno i legitimno izabranog predsjednika, kojem narod već decenijama ukazuje povjerenje, premijera, ministre finansija i pravde, poslanike u Narodnoj skupštini, tako da im nije potreban američki takozvani diplomata.

- Ali, ako već ima toliku želju da se bavi politikom, preporučio bih mu da se mane diplomatije, jer mu zaista ne ide, te formira stranku u FBiH i kandiduje se za predsjednika tog entiteta ili, s obzirom na njegovo političko neiskustvo i amaterizam, za gradonačelnika Sarajeva. Ipak, to je njegov maksimum koji, možda, može dosegnuti, jedino ako ga ne precjenjujem, ali onda ima mogućnost da se kandiduje za predsjednika mjesne zajednice ili kućnog savjeta u njemu omiljenoj kasabi - poručio je Savić.