latinica  ћирилица
20/08/2024 |  18:53 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

Zolak tvrdi da je u Vodovodu sve u redu, a banjalučka naselja bez vode (VIDEO)

Skoro pet mjeseci otkako je imenovan za direktora banjalučkog Vodovoda i višemjesečnih problema u vodosnabdijevanju u brojnim banjalučkim naseljima, Aleksandar Zolak napokon se obratio javnosti.
Vodovod Banjaluka - Foto: ilustracija
Vodovod BanjalukaFoto: ilustracija

Zolak tvrdi da je voda za piće u Banjaluci isrpravna, a da za probleme nije odgovoran on i sadašnje rukovdstvo Vodovoda već, kaže, njegovi prethodnici iz SNSD-a.

Zolakove tvrdnje su netačne, odgovaraju iz ove stranke. Ističu da, zbog nestručnosti, Zolak ne može biti na čelu Vodovoda, pa stoga od gradonačelnika traže njegovu smjenu.

Ko čeka – dočeka. Tako su i novinari, ali i javnost, dočekali da pred kamere stane direktor banjalučkog Vodovoda. Iako se već četiri mjeseca nižu problemi, kaže nije bilo razloga da se ranije obrati medijima.

- Kao što smo mi fabrika vode, RTRS je fabrika laži. Grad je izlazio sa saopštenjima. Pa šta sam trebao, da pričam - upitao je Zolak.

A kvarovi su se tokom ljeta nizali. Od nedostatka vode do potuno suvih slavina u brojnim naseljima, pucanja vodovodnih cijevi, pa do taloga i mulja u infiltracionim bazenima u Fabrici vode.

Pored svega navedenog, Zolak tvrdi snabdijevanje vodom u Banjaluci nikada nije bilo urednije. Za sve probleme u Vodovodu, pa i nečistoću u infiltracionim bazenima, optužuje SNSD.

- U Banjaluci i pokušavaju lažima, obmanama, uznemiravanjem javnosti da prikupe neki poen - kaže Zolak.

SNSD-ov kadar Vodovod je ostavio sa plusom na računu, magacinima punim ventila i stotinu radnika manje nego sada, kaže odbornik Dragoslav Topić šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini Grada Banjaluke.

U tom periodu otvorene su i dvije fabrike vode. Gradonačelniku predlaže da pokrene smjenu, jer direktor, kaže, nije stručan za ovu funkciju.

- To je jedan kompleksan sistem sa kojim treba da upravlja neko stručan za to. Јa mislim da specijalista ginekologije i akušerstva potpomognut tehničkim direktorom koji je inženjer zaštite na radu, nisu sposobni da upravljaju vodovodom - kaže Topić.

Zolak optužuje SNSD i za probleme u vezi sa rezervoarom i cjevovodom na Tunjicama zbog čega, kako kaže, vodu nema nekoliko naselja.

Kredit podignut 2012. je vraćen, a cjevovod, tvrdi, nikada nije urađen. Ako je SNSD kriv, pita Topić, zašto onda ne podnese krivičnu prijavu.

- Huškaju narod na nas zašto nemaju vode, a oni im stvorili taj problem - ističe Zolak.

Ako je urađeno nešto mimo projekta, pita Topić, kako je bilo vode od 2012. do 2024. dok oni nisu preuzeli vodovod.

Ispravnost vode tako je pala u drugi plan. Voda je ispravna, tvrdi Zolak. Јoš se čeka šta će pokazati analize Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i beogradskog instituta Batut.

Tamo se uzorci analiziraju, jer inspektori sumnjaju u ispravnost vode, a Zolak u RTRS.

- Mislite da će RTRS ovo da prenese - kaže Zolak.

I prenijeli smo. Nastavićemo, kao i do sad, da profesionalno izvještavamo, bilo da je riječ o ispravnosti vode ili o problemima vodosnabdijevanja, jer to od nas traže građani. I njima polažemo račune.