latinica  ћирилица
20/08/2024 |  20:31 | Autor: RTRS

"Srpska stabilna, građani da vjeruju institucijama" (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je građanima Srpske da vjeruju njenim institucijama i predstavnicima.
Vlada Srpske - Foto: RTRS
Vlada SrpskeFoto: RTRS

- Redovno isplaćujemo sve svoje obaveze, tako je bilo dok traje moj mandat, tako će i da ostane, kada god su u pitanju bilo kakve isplate iz budžeta Srpske - istakao je Višković za Dnevnik plus.

On je naveo da su danas isplaćena tri miliona KM za podsticaje mljekarima i da je to samo još jedna u nizu isplata.

Premijer je istakao da građani Republike Srpske nemaju razloga za strah ili zabrinutost u pogledu stabilnosti Srpske i da treba da imaju povjerenje u institucije.

Kada je riječ o saglasnosti za evropski broj u pogledu rada hitnih službi - 112, koju je Vlada Republike Srpske na sjednici u četvrtak u skladu sa svojim nadležnostima dala, Višković je rekao da to nije jedinstveni centralni broj, kako se u pojedinim medijima predstavlja i izjednačava sa sistemom koji se pominje u dokumentu Plan reformi za provođenje plana rasta za Zapadni Balkan.

- Ovdje se radi o saglasnosti Vlade Srpske na Nacrt izmjena i dopuna Zakona o komunikacijama na nivou BiH, koju donosi Parlamentarna skupština. Vlada Srpske je dala samo svoje potencijalno mišljenje, a to nije konačno rješenje - istakao je Višković.

On je rekao i da je u ovom pogledu Republika Srpska ispala pobjednik u pregovaračkom postupku.

- Sve primjedbe koje su dolazile iz Srpske su uvažene. Ostaju naši brojevi 122, 123, 124, ovdje je samo u pitanju, što se traži da se uvode evropski broj za hitne službe, kojim se ne remeti sve što već postoji u Srpskoj. Neko ko dolazi iz Evrope ne zna naše brojeve. Na osnovu bazne stanice znaće se odakle dolazi poziv, ostaje naših pet centarta za hitne službe - rekao je Višković, ističući da nema prenosa nadležnosti.

Komentarišući investicije u Republici Srpskoj, Višković je rekao da je obim investicija najveći od postojanja Srpske.

- Ovo je vrijeme gdje se mnoge stvari veoma brzo mijenjaju, zato treba svi zajedno da budemo pametni i dočekamo najbolji momenat za ostvarnje svih naših prava i sloboda koje želimo za Srpsku - zaključio je Višković.