latinica  ћирилица
20/08/2024 |  18:55 ⇒ 22:16 | Autor: RTRS

Banjalučke službe iznenadila kiša? Velika šteta od jučerašnjeg nevremena (VIDEO)

Kako nas je iznenadila kiša? Meteorolozi su danima najavljivali padavine, upozoravali na nepogode, a onda, s prvom jačom kišom, ulice su ostale preplavljene vodom, koju slivnici nisu mogli da propuste. Na sve to, začepljeni su i odvodi. Najkritičnija situacija bila je na Zapadnom tranzitu i u naseljima Borik i Lauš, gdje mještani danas zbrajaju štetu od nevremena.
Nevrijeme u Banjaluci - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Nevrijeme u BanjaluciFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Banjalučani zabrinuti. Pitaju da li svaki, pa i kratkotrajan pljusak, mora upaliti crveni alarm.

Voda je ušla u prizemlja kuća, podrume, poslovne objekte i garaže.

Zapadnim tranzitom se, kažu, širio nesnosan smrad. Dok čiste ono što je voda ostavila za sobom, strahuju od novih padavina.

Vatrogasci su zbog velikog broja poziva građana imali pune ruke posla.

Otklanjali su srušena stabla u užem centru grada, a zbog kontakta elektičnih instalacija sa vodom, u pojednim kućama, gasili su požare.

- Imali smo tri intervencije što se tiče zapaljenja i intervenciju na dva elektična stuba. Јedan požar izbio je u naselju Ada u baraci, došlo je do varničenja zbog prokišnjavanja krova i kontakta sa električnim insatalacijama - rekao je Miroslav Malinić, komandant Vatrogasne brigade Banjaluka.

Iz Civilne zaštite Grada kažu da su odjeljenja zadužena za komunalnu infrastrukturu bila sve vrijeme na raspolaganju.

Komisija za procjenu štete izaći će na teren i evidentirati štetu.

- U nevremenu, koje je trajalo jedan čas, palo je oko 70 litara kiše po metru kvadratnom. Mjesec dana nije padala kiša i za jedan dan je pala tolika količina vode. Јednostavno voda nije mogla da ode, slivnici nisu mogli da prime vodu i ona se taložila. Mi smo intervenisali u nekoliko garaža u Boriku i Centru - kazao je Dragan Babić, šef Civilne zaštite Banjaluka.

Građani pitaju šta su nadležni radili cijelo ljeto i zašto odvodi nisu očišćeni, pa je voda ostala na ulicama.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uvjerava da se odvodi redovno čiste.

Slika na terenu ne izgleda baš tako. Sistemskog rješenja još nema.

Ovako je, kaže gradonačelnik, bilo i u septembru prošle godine.

Јoš jedan razlog više, upozoravaju građani, da se na vrijeme povede računa, da nas kiša opet ne iznenadi. A bilo je i lišća.

- Desilo se to što se desilo. Imali smo još jednu neugodnu situaciju, a to je da je opadalo lišće, iako je ljeto, zbog ogromnih suša, koje je isto napravilo pometnju. Ako tjeramo tuk na utuk, imali smo veliki problem na zapadnom tranzitu. I prošle godine smo imali poplave u septembru i prije i poslije, rekao bih da nismo radili, ali je stanje bilo tri puta gore. Ta količina kiše predstavlja veliko opterećenje - naveo je Stanivuković.

Civilna zaštita i vatrogasci ostaju u pripravnnosti.

Iz Hidro-meteorološkog zavoda Srpske nepogode najavljuju i za ovo poslijepodne.