latinica  ћирилица
20/08/2024 |  20:25 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Višković: Orkestrirani napadi na Srpsku i pokušaj unošenja panike i straha (VIDEO)

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković rekao je za RTRS da su prijeteće poruke upućene na adresu Vlade Republike Srpske dio orkestriranih napada na Srpsku i da je njihov cilj unošenje panike i straha među građane.
Višković gost Dnevnika plus - Foto: RTRS
Višković gost Dnevnika plusFoto: RTRS

- Prijeteće poruke koje su došle na nekoliko mejlova na njemačkom jeziku, u kojima se Srbi nazivaju teroristima, jesu orkestrirani napadu na Srpsku, koji mjesecima traju. Mi znamo da je operator odakle je poslata prijeteća poruka iz Prištine. Nisam siguran da će prištinske valsti biti spremne da procesuiraju lice koje je odgovorno za te prijeteće poruke - naveo je premijer Srpske.

Višković je ponovio da je ovo samo nastavak pritisaka na Srpsku i pokušaj unošenja panike i straha, ističući da se nalogodavac tih pritisaka nalazi u centrima moći u Sarajevu, odnosno u pojedinim ambasadama.

- Osoba koja je poslala ove prijeteće poruke je samo još jedan u nizu izvršilaca naloga koje daje neki stranac - napominje Višković.

On je rekao da se ambasador SAD-a u Sarajevu Majkl Marfi još uvijek bavi Republikom Srpskom, umjesto svojom zemljom i prvenstveno svojim poslom.

Višković navodi da se Ambasada SAD uvijek prva oglasi ukoliko bilo koja isplata iz budžeta Srpske kasni samo sat vremena, ali ćuti, kao i ostali, kada je riječ o Alternativnoj televiziji kojoj NLB banka ne uplaćuje sredstva.

- To su "izlizane" fore o demokratiji, jer upravo oni krše sva prva i slobode. Koga sankcionišete tako, nedužne radnike koji obezbijeđuju egzistenciju za sebe i svoje porodice? - upitao je Višković.

Kada je riječ o nepoznatom licu koje je ispalilo više hitaca u pravcu policije i mještane u selu Zovi Do, u opštini Nevesinje, te aktiviralo dvije ručne bombe, Višković je rekao da je najvažnije da je ovaj slučaj riješen i da je policija brzo i efikasno reagovala.

- Nemamo još informaciju da li se radi o migrantu, ali znamo da je riječ o stranom državljninu koji nije imao kod sebe dokumenta. Lišen je života, imao je naoružanje, nalazio se u napuštenoj kući, primijećen je dan prije toga, pokušao je i krađu. Sve je popraćeno i javljeno policiji koja je reagovala na vrijeme - dodao je Višković.