latinica  ћирилица
20/08/2024 |  20:00 ⇒ 21:09 | Autor: RTRS

Istočna Ilidža: Protest protiv Božovića zbog namjere sarajevskog Aerodroma da se proširi na teritoriju Srpske (VIDEO)

Građani Istočne Ilidže protestovali su zbog namjere sarajevskog Aerodroma da kapacitete širi na teritoriju Republike Srpske.
Istočna Ilidža-protest - Foto: RTRS
Istočna Ilidža-protestFoto: RTRS

Blokirali su glavnu saobraćajnicu kroz Ulicu Vasilja Grđića i zatražili stopiranje radova. Pomoć očekuju od institucija u Srpskoj. I dok menadžment Aerodroma ćuti, o namjerama svjedoče postavljene table.

Iz Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove stiže potvrda kako bi eventualno širenje aerodromskih postrojenja uzurpiralo teritoriju Republike Srpske.

Najava menadžmenta sarajevskog Aerodroma da gradi na teriotriji Republike Srpske alarmirala je građane. Njihova ulica Vasilja Grđića i dvorišta, prema željama menadžmenta sarajevskog Aerodroma, treba da se graniče sa proširenom aerodromskom pistom. Svoj gnjev usmjerili su ka njima, ali i načelniku opštine Marinku Božoviću.

- Ako je tabla postavljena, nečelnik, kao stub jedne institucije, morao je da sazove ovakav skup u opštini gdje bismo mi mogli reći da či se slažemo ili ne. U pitanju je egzistencija svih nas i naših proodica, naše djece. Naravno da se borim jednako i za svoje i za tuđu djecu, mi hoćemo put - kaže mještanin Bojan Novaković.

A put čiji opstanak mještani traže, decenijama ranije, nikome nije bio sporan. Gradili su ga, kažu, na vlastitoj zemlji, asfaltirali vlastitim novcima. I prije i poslije rata bio im je glavna i najbliža komunikacija sa školama, zdravstvenim ustanovama, radnim mjestima..

- Kako će djeca otići u školu? Ne možemo mi djecu poslati pod Igman, pa da se vraćaju ovdje u Dobrinju, ovdje im je škola, a zemlja je 100 odsto vlasništvo ovih ljudi što žive u ovoj ulici. Nikad niko nije dao pare ni zašta, čak ni za asfalt. To je 100 odsto naše - kaže mještanka Ankica Trapara.

Mještanin Vaso Kerleta ističe da Ulica Vasilija Grdžića ima dokumentaciju opštine Istočna Ilidža.

- Јa sam dozvolu za kuću dobio od Istočne Ilidže. Tehnički prijem završila Istočna Ilidža. Upisao sam imovinu u gruntu u Sarajevu, iz Sarajeva su poslali dokumentaciju u naš katastar u opštini Istočna Ilidža i ja sam do januara 2020. mirno išao u Istočnu Ilidžu i dobio posjedovni list. E tada je neko naredio "iz vrha", iz katastra, da se to više ne radi - navodi Kerleta.

Da je menadžment Aerodroma samo nastavio sarajevske pokušaje otimanja grunta Republike Srpske, potvrda stiže i iz Geodetske uprave Republike Srpske.

- Uprava je utvrdila da će planirana izgradnja objekta perimetarske ograde aerodroma biti dijelom izgrađena na katastarskim parcelama koje su upisane u katastarskoj opštini Butmir a koje se nalaze na teritoriji Republike Srpske, opština Istočna Ilidža. Ulica Vasilja Grđića nalazi se na teritoriji Republike Srpske, opština Istočna Ilidža - rekli su iz Geodetske uprave.

Ipak, radovi su nesmetano počeli. Čišćenje i obilježavanje terena priželjkivanog sarajevskog gradilišta. Federalni geometri su premjeravali i srpsko zemljište. Načelnik Istočne Ilidže ne poriče prozivke da lokaln uSkupština i građane ovog dijela Istočne Ilidže o sumnjivim namjerama iz Sarajeva nije upoznao. Ali jeste republičke institucije, gradsku inspekciju, policiju...

- Kad upoznate Republičku upravu, policiju, inspekciju i kad upoznate jednog od prvih komšija koji je dominantno tu međaš, vlasnik, a to je KPZ, onda idete u pravcu da ono što se dešava institucionalno rješavamo. Јa ne znam koga sam dalje trebao upoznavati osim ovih institucija - kaže Božović.

Poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Miroslav Vujičić, koji je prvi alarmirao javnost istrajava u tvrdnji da propusti prvog čovjeka opštine postoje.

- Očigledno su propuštene neke stvari koje je trebao pokrenuti načelnik Istočne Ilidže. Ne može se prebacivati odgovornost na druge institucije - kaže Vujičić.

I pored različitih stavova, sa protestnog skupa je upućen poziv institucijama u Srpskoj da udruženo spriječe sarajevski pokušaj otimačine srpskog grunta i saobraćajne žile kucavice.