latinica  ћирилица
26/08/2024 |  19:36 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Poruka iz Srpske i Srbije: Saradnja Dodika i Vučića nikad bolja (VIDEO)

Ko nasjeda i širi medijske spinove iz Sarajeva o navodnim mimoilaženjima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika?
Beograd: Dodik i Vučić  (Foto:buducnostsrbijeav) -
Beograd: Dodik i Vučić (Foto:buducnostsrbijeav)

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin kaže za RTRS da su neistine da je direktor CIA Vilijam Berns naredio Vučiću da napadne Dodika. Ističe da je Dodik saborac i drug i Srbija će nastaviti da radi s njim na jačanju Srpske i čuvanju Srba gdje god da žive. Teške riječi samozvane analitičarke Biljane Obradović na račun Dodika iskorištene su za konstruisanje priče o navodnom udaljavanju Vučića od Dodika.

Iz Srpske i Srbije odgovaraju da su odnosi dva predsjednika na najvišem nivou i da oni koji ruše jednog ili drugog, u stvari ruše srpski narod.

Zbližavanje zvaničnog Beograda i Banjaluke trn je u oku Zapada, "žulja" to i pojedine opozicionare.

Razvoj srpsko-srpskih odnosa u kojima je Drina centralna, a ne granična rijeka posebno "ljuti" političko Sarajevo, pa preko pojedinih medija konstruišu spinove o navodnom razdoru Vučića i Dodika.

Za to im je poslužila nedavna posjeta šefa CIA regionu i TV istup, našoj javnosti potpuno anonimne anlitičarke.

- Milorad Dodik se nalazi u jako nezavidnoj situaciji, on je pod sankcijama SAD, smatram da bi Milorad Dodik trebalo da ode u političku penziju. Mislim da on neće doživjeti drugi mandat. Vidjećemo kako će se SAD dalje da ophode prema njemu - rekla je Biljana Obradović iz Centra za stratešku analizu Beograd, gostujući na televiziji Pink.

Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda PS BiH pit, kako uopšte komentarisati nekakve analitičarke i voditeljke, koje jednostavno, kako navodi, ne razumiju to o čemu pričaju.

- Najpogubnije je to što ne razumiju da kada ruše Dodika da ruše Vučića, kada ruše Vučića ruše i Dodika i tako direktno rade protiv interesa srpskog naroda u Srbiji, Srpskoj i cijelom svijetu - jasan je Kovačević.

Ovo je klasični primjer psiholopškog rata, dobro osmišljena spin akcija protiv srpskog jedinstva s obje strane Drine.

Dolazak šefa CIA nije slučajno odabran da se pokrene propagandna mašinerija iz Sarajeva o navodnom neslaganju dva srpska predsjednika.

Te neistine kao i ranije o tzv. ruskim malignim uticajem, kratkog su daha, kaže poznavalac medija Aleksandar Mitić, naučni saradnik na Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu.

- Јasno je koji je kontekst ovakvih psiholoških operacija, da je to napad naravno na Deklaraciju koja je usvojena na Svesrpskom saboru koja je očigledno zasmetala i u Sarajevu i Vašingtonu. Ali to ne znači da je bilo ko u Beogradu odustao od podrške Dodiku, to bi bilo u potpunoj susprotnosti, što smo vidjeli posljednjih nedjelja sa usvajanjem deklaracije - kazao je Mitić.

U nedostatku jačih argumenata kojima bi pokidali srpsko-srpske odnose, dodatno učvršćene nakon Srpskog sabora, sarajevski portal Slobodna Bosna navodni početak medijskog napada na Dodika pripisuje susretu predsjednika Srbije i šefa CIA i činjenici da su oštre riječi na račun predsjednika Srpske izrečene na, kako vole reći, Vučićevom TV Pinku.

- Lažovima nikada dosta pa su ovaj put slagali da je Aleksandar Vučić naredio napade na Milorada Dodika. CIA vjerovatno i jeste ali predsjednik Vučić nije poslušao CIA ni kada je tražila uvođenje sankcija Rusiji, a posebno ne bi poslušala da napadne predsjednika Republike Srpske. Milorad Dodik je predsjednik Srpske, izabran voljom Srba, a to ne mora da se dopadne ni CIA ni Slobodnoj Bosni ali se u Srbiji poštuje - naglasio je Aleksandar Vulin, potpredsjednik Vlade Srbije i senator Republike Srpske.

Kovačević naglašava da je glavni prioritet u politici Dodika i Vučića interes srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj i svih koji tu žive i dodaje da je to najbitnije.

Odnosi predsjednika Srbije i Republike Srpske na najvišem su mogućem nivou, o čemu svjedoče redovni sastanci. Zato, konstatuju naši sagovornici, nema promjene politike Beograda prema Banjaluci, ma kako to željeli mnogi u regionu i preko Atlantika.