latinica  ћирилица
29/08/2024 |  18:16 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

Ski-centar "Igrišta" nakon 40 godina, ponovo u funkciji; Uloženo 36 miliona maraka (FOTO/VIDEO)

Nova faza u razvoju turizma Srpske. Zvanično je otvoren ski-centar "Igrište" kod Vlasenice, koji će nakon četrdeset godina, ponovo biti u funckiji. Ovo turističko mjesto predstavlja posebnu fazu u razvoju turizma Republike Srpske, rekao je predsjednik Milorad Dodik, nakon otvaranja "Igrišta". U rekonstrukciju ski-centra uloženo je 36 miliona maraka. Vlada Srpske će i u narednom periodu nastaviti sa ulaganjem u ovaj turistički kompleks.
Presjecanje svečane vrpce, ski centar Igrišta - Foto: RTRS
Presjecanje svečane vrpce, ski centar IgrištaFoto: RTRS

Nakon dvije godine intezivnog rada na uređenju ski centra-"Igrišta" ovaj turistički kompleks otvorio je vrata za sve ljubitelje skijanja i zmiskih sportova. Modernizovane staze prilagođene su svim uzrastima. Šestosjedna žičara i dječiji poligoni dio su sadržaja namijenjenog svim posjetiocima Olimpijskog ski-centra.

- U narednoj fazi treba da se fokusiramo na smještajne kapacitete da bi svi skijaši mogli da budu udobno smješteni. Potrudićemo se da svaki investitor koji dođe da gradi, gradi od prirodnih materijala i da to bude najbolje mjesto na svijetu - rekao je Dejan Ljevnaić direktor Olimpijskog ski-centra Јahorina.

Moramo integrisati, kaže Nedeljko Elek predsjednik nadzornog Odbora ski-centra "Igrište", našu turističku ponudu i to smo pokrenuli.

- Integrisali smo prvo Јahorinu,Igrišta, Andrićgrad. Ono što nam još nedostaje jesu kadrovi, a i otvaranje Fakulteta za turizam - dodao je on.

Ski-centar biće privredni zamajac ne samo Vlasenice već i cijele regije. Skijaški centar imaće tri staze za noćno skijanje, a nakon zimske sezone planirani su i ljetnji sadržaji. Uskoro se očekuje i nastavak infrastrukturnih radova. Plan je, kaže načelnik opštine Vlasenica, da se na ovom lokalitetu izgradi oko 20 hotela i vikend naselja.

- Ovo je biser, ovo je dragulj, jedan najmoćniji privredmi subjekat u Republici Srpskoj. Najveća fabrika koja će zaposliti sve ljude sa ove regije, diće se sva sela i gradovi. Naš je cilj da povežemo Srbiju, Srpsku, Banjaluku, Trebinje i cijeli lijepu Hercegovinu, sve naše što se zove srpsko - rekao je Miroslav Kraljević načelnik opštine Vlasenica.

A već za mjesec dana očekuje se i otvaranje auto-puta Beograd-Loznica. Tada će ovaj ski-centar biti najbliža poveznica sa Srbijom. Istim putem povezivanja sa Olimpijskim centrom nastavlja i Srpska kaže premijer Višković. Ski-centar je budućnost cijele Republike Srpske.

- Mi nastavljamo od Zvornika, idemo dalje do podromanije Istočnog Sarajeva. S druge strane Višegrad dolazi dopodromanije i sve tako u paketu gradnje idemo do Trebinja, Hercegovine. Vlada Srpske vodi računa da razvija ravnomjerno Srpsku od Trebinja do Novog Grada - poručio je Radovan Višković predsjednik Vlade Republike Srpske.

Na istoj lokaciji gradi se i vještačko jezero kapaciteta 30 hiljada metara kubnih. Radove je obišao i predjsednik Milorad Dodik. Predsjednik Dodik je najavio nova ulaganja.

- Moramo da nastavimo dalje i ovo nije kraj. Mi odavde krećemo dalje. Veoma će biti zanimljivo gledati kako se ovdje grade hoteli, vikend naselja i već ima zainteresovanih investitora. Ali, niko od njih nije htio ništa da gradi dok se nije napravio ovaj kompleks. Ovo je žila kukavica čitavog centra, da ovog nema ne bi bilo ničega što će uslijediti - poručio je Dodik.

Ski-centar "Igrišta" nalazi se uz magistralni put Vlasenica -Han Pijesak. Izgrađen je za vrijeme Olimpijskih igara u Sarajevu 84. godine kao pomoćni ski-centar. Vlada Republike Srpske prošle godine je odlučila da ovaj centar bude pod okriljem Olimpijskog centra Јahorina u periodu od 30 godina bez naknade. Otvaranje ovog skijaškog centra otvoriće vrata i za oko dvije hiljade novih radnih mjesta.