latinica  ћирилица
30/08/2024 |  13:21 | Autor: SRNA

Graorac: Potragu da preuzmu institucije Srpske

Predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac poručila je da porodice nestalih zaslužuju da Republika Srpska preuzme proces pronalaženja i identifikacije od Instituta za traženje nestalih lica BiH, koji je od 2008. godine identifikovao samo 62 posmrtna ostatka Srba.
Isidora Graorac - Foto: RTRS
Isidora GraoracFoto: RTRS

Na spisku nestalih iz Republike Srpske još se nalazi 1.636 lica i Republika Srpska treba da preuzme rješavanje ovog humanog pitanja kako bi porodice pronašle potreban mir, istakla je Graorac.

Ona je navela da porodice nestalih prije svega zahtijevaju informaciju, kakva god bila.

- Mi danas u stvari nemamo ništa, tako da je sasvim sigurno da bilo koji korak može samo značiti korak napred, sigurno ne nazad. Zahtijevam da se o ovom pitanju pozabave institucije Republike Srpske. Meni su samo problem oči koje gledaju u mene i traže pomoć. Od Instituta za nestala lica BiH je nećemo dobiti i to je jasno - rekla je Graorčeva na Ozrenu, gdje je prisustvovala obilježavanju Dana nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

Ona je rekla da se u spomen-kosturnicama nalazi 570 tijela koja nisu identifikovana, a za koje ova organizacija dobija uveravanja iz Međunarodne komisije za nestala lica da se ne mogu identifikovati zbog raznih razloga.

- To je jako veliki broj da bismo vjerovali u to da nijedno od tih tijela ne pripada tijelima koja mi još tražimo, koja se nalaze na spisku nestalih iz Republike Srpske, a njih je 1.636 - navela je Graorac.

Ona je upozorila da je mnogo godina prošlo od rata i da je nemoguće očekivati da svi slučajevi nestalih lica budu i riješeni, ali da svakako stav ove organizacija nije da treba stati i odustati.

Republika Srpska, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, traga za još 1.636 nestalih. Od tog broja 620 je boraca, 12 pripadnika MUP-a Republike Srpske i 1.004 civila, od kojih su 312 žene i djeca.

Tokom rata ubijeno je 26.048 boraca i 8.994 civila.