latinica  ћирилица
30/08/2024 |  13:32 ⇒ 13:40 | Autor: RTRS

Inspektorat Srpske: Neispravna voda u Verićima; Vodovod: Praviti razliku između gradskog i lokalnih sistema (FOTO)

Nakon što su iz Inspektorata Republike Srpske saopštili da voda na lokalnim izvorištima Verići i Subotica nije ispravna, iz banjalučkog Vodovoda napominju da se mora praviti razlika između gradskog i lokalnih sistema.
Voda (foto:  EPA-EFE/KOEN VAN WEEL - ilustracija) -
Voda (foto: EPA-EFE/KOEN VAN WEEL - ilustracija)

Uz priložene fotografije na kojima su izvještaji o uzorkovanju vode i rezultatima mjerenja na terenu, iz Vodovoda napominju da je analizu vode u Verićima prošle sedmice vršio Institut za javno zdravstvo Srpske. 

- I pored toga što ćete se i sami uvjeriti da su nalazi ispravni, molimo vas da pravite razliku između gradskog i lokalnih sistema. Samo gradski vodovod ima kompletne sisteme filtracije i prečišćavanja, dok su lokalna izvorišta podložna zamućenjima. Odgovor na nove optužbe da voda na lokalnim izvorištima nije ispravna pronaći ćete u priloženim fotografijama - poručuju iz Vodovoda. 

Podsjetimo, iz Republičke inspekcije za hranu saopštili su da će danas nastaviti kontrolu ispravnosti vode za piće na području grada Banjaluka jer je i nakon ponovljene analize uzorka vode iz lokalnog vodovoda Verići isti ponovo ocijenjen kao neispravan zbog povećanog broja ukupnih koliformnih bakterija i prisustva enterokoka.

Pored ovog uzorka, kao neuredan ocijenjen je i uzorak iz lokalnog vodovoda Subotica takođe zbog povećanog broja bakterija i prisustva enterokoka, navodi se u saopštenju.

- Obzirom da je u izvještajnom periodu za juni i juli nakon ispitivanja ispravnosti vode lokalnih vodovoda na području Grada Banjaluka utvrđena neispravnost iste u Verićima i Subotici, te da su i nakon preporučenih pojačanih higijensko-epidemioloških mjera i tretmana u preradi i dezinfekciji vode rezultati i dalje neuredni, nadležna inspekcija je ocijenila da postoji potreba za hitnim preduzimanjem mjera - ističu iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

U toku dana po nalogu inspekcije izvršiće se ponovno uzorkovanje vode iz navedenih lokalnih vodovoda, uz prisustvo inspektora, kao i iz nekoliko drugih lokalnih vodovoda.

- U cilju preventivnog djelovanja i zaštite zdravlja stanovništva, nadležna inspekcija je u narednom periodu planirala kontrole i ostalih lokalnih vodovoda na regiji Grada Banjaluka. Voda je osnovna životna namirnica i kao takva mora biti dostupna našim građanima u stanju koje zadovoljava propisane norme ispravnosti, bezbjednosti i kvaliteta - napominju iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.