latinica  ћирилица
30/08/2024 |  18:26 ⇒ 19:47 | Autor: RTRS

Deklaracija Svesrpskog sabora zaživjela u praksi (VIDEO)

Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda Srpske i Srbije, neće biti svedena na politički dokument, već će pokazati svoj značaj u svim aspektima života, od ekonomskog i privrednog do kulturnog i obrazovnog - rečeno je tokom konferencije koja je održana u prostorijama Narodne skupštine Srpske.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Ovaj značajan dokument donesen na Svesrpskom saboru, nije samo mrtvo slovo na papiru, već ima životni značaj.

Od usvajanja Deklaracije, 2. jula do danas, završen je dio finansiranja auto-puta od Sremske Rače do Bijeljine i radovi uveliko napreduju. Završena je izgradnja Doma zdravlja u Stanarima, koju je u potpunosti finansirala Srbija i koji će u ponedjeljak biti otvoren u prisustvu zvaničnika Srbije.

- Radi se na usaglašavanju nastavnih programa, kao i na dogovaranju praktičnih projekata koji će zaposliti ljude, pokrenuti infrastrukturne i druge radove. To je najljepša dimenzija Deklaracije, koja je možda jedini zajednički dokument u istoriji Republike Srpske i Srbije koji nije ostao na protokolarnom nivou, već se na njemu svakodnevno radi - naveo je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

- Јa se nadam da će današnja razmjena mišljenja pomoći da dođemo do prijedloga koji će pomoći da bolje i brže ostvarimo neke ciljeve iz Deklaracije, prije svega mislim na poboljšanje ekonomske i kulturne saradnje između Srpske i Srbije - dodao je Dušan Marić, kopredsjedavajući Parlamentarnog foruma Republika Srbija - Republika Srpska.

Zahvaljujući usvojenoj deklaraciji građanima Srpske i Srbije biće omogućeni benefiti u svakodnevnom životu.

Stav stručnjaka je da je deklaracija najvažniji politički dokument Srba u 21. vijeku.

- Јa ne želim da se Deklaracija svede na političku dimenziju, moja očekivanja su, i onih koji dolaze nakom Deklaracije a to je ono što ja nazivam operacionalizacijom Deklaracije u konkretnim stvarima - pojasnio je Ljubinko Mitrović, Istraživački centar Banjaluka.

- Mi dobro znamo da je svaki politički dokument bio uslov za donošenje jednog snažnog Ustava koji je trebao u sebi da objedini sve one izvore prava koji se nalaze kao ideje u političkom dokumentu - naveo je Marko Romić, savjetnik predsjednika Milorada Dodika.

Predstavnici srpskog naroda iz Srbije i Republike Srpske, kao i predstavnici Srba iz regiona i svijeta, na Svesrpskom saboru u Beogradu, donijeli su Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda. Ovaj dokument potvrđen je i u parlamentima Srpske i Srbije.