latinica  ћирилица
20/09/2024 |  19:04 | Autor: SRNA

Ministarstvo: Do akcidenta ne bi došlo da je Radulović radio svoj posao

Da je načelnik Modriče Јovica Radulović u protekle četiri godine umjesto privatnog radio posao za koji su ga građani birali, do ekološkog akcidenta u Garevcu ne bi ni došlo, rečeno je u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (foto: ilustracija)Foto: RTRS

- Umjesto što optužuje Vladu Srpske za "trovanje građana Modriče kancerogenim emisijama u vazduh", bilo bi poštenije da Radulović prizna svojim komšijama da je gudron planuo jer je vatrogascima naređeno da štite solarne panele i da im objasni na čijoj zemlji su solari postavljeni i u čijem su vlasništvu - navode iz resornog ministarstva.

Dodaju da bi Radulović kao načelnik Modriče trebalo da odgovorii sugrađanima kako je moguće da modrički vatrogasci od sredstava za gašenje imaju samo vodu, a gudronska jama tu egzistira više od pedeset godina, te da i oni dobro znaju da se gudron vodom ne gasi.

Iz Ministarstva ističu da Radulović treba da objasni stanovnicima Garevca i cijele Modriče ko je odgovoran za nabavku sredstava za gašenje požara i zbog koga je izgubljeno dragocjeno vrijeme dok nisu stigle specijalne pjene iz Rafinerije.

- Mnogo je pitanja na koje bi aktuelni načelnik Modriče trebalo da odgovori, ali neka za početak kaže zašto za četiri godine svog mandata ni jednom nije nazvao u Ministarstvo da pita šta se planira sa gudronom u njegovoj opštini, a kamo li da predloži neko rješenje - navode iz Ministarstva.

Podsjećaju da su za te četiri godine ulagani maksimalni napori da se napravi projekat za konačnu sanaciju i rekultivaciju gudronske jame, s kojim je aplicirano kod međunarodnih partnera i čija realizacija će uskoro započeti.

- I usput, neka Radulović odgovori kako je moguće da je na sastanku u Ministarstvu rekao da za konačnu sanaciju požarišta potrebno milion KM bez PDV, dok je izvođač radova poslao Vladi predračun sa višestruko manjim iznosom? - rekli su u resornom ministarstvu.

Ističu da Radulović treba da prizna da požar u blizini gudronske jame koristi kao adut u predizbornoj kampanji, svjesno sakrivajući svoju ogromnu odgovornost.

Iz Vlada Srpske ranije je saopšteno da očekuju da pitanje gudronske jame kod Modriče bude trajno riješeno u idućem periodu, isključivo zahvaljujući aktivnostima Vlade, jer je Ministarstvo za prostorono uređenje, građevinarstvo i ekologiju za to apliciralo kod međunarodnih partnera.

Napomenuli su da su netačne tvrdnje načelnika Modriče Јovice Radulovića da Vlada nije radila ništa.

- Vlada Srpske i resorno ministarstvo konstantno rade na iznalaženju ekološki najprihvatljivijeg i finansijski najpovoljnijeg rješenja za gudronsku jamu - saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.