latinica  ћирилица
21/10/2024 |  08:31 ⇒ 08:32 | Autor: SRNA

Dani Srbije u Republici Srpskoj: Izvođenje predstava u Istočnom Sarajevu i Palama

Program manifestacije "Dani Srbije u Republici Srpskoj" biće nastavljen danas u Istočnom Sarajevu, gdje će glumci Narodnog pozorišta iz Užica izvesti predstavu "Kovači", dok će na Palama biti prikazan film "Ime naroda", autora Darka Bajića.
Narodno pozorište Istočno Sarajevo - Foto: SRNA
Narodno pozorište Istočno SarajevoFoto: SRNA

Film "Ime naroda" biće prikazan u 19.00 časova u sali Kulturnog centra Pale.

Filmsku projekciju omogućili su Ministarstvo kulture Srbije i Filmski centar Srbije u saradnji sa Kulturno-sportskim centrom Pale.

U filmu igraju brojni poznati glumci kao što su Ljubomir Bandović, Milutin Mima Karadžić, Žarko Laušević, Katarina Žutić, Ana Pavićević i drugi, saopšteno je iz Kulturno-sportskog centra Pale.

"Ime naroda" je srpski film iz 2020. godine u režiji Darka Bajića, prema scenariju Milovana Vitezovića.

Film prati život i rad uglednog advokata Svetozara Miletića kojeg igra Ljubomir Bandović i njegovu borbu za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji i za prava srpskog naroda u Austrougarskoj.

Priča je ispričana kroz vizuru Svetozareve kćerke Milice Miletić Tomić.

U predstavi "Kovači", koja će početi u 20.00 časova, igraju Nikola Penezić, Slobodan Ljubičić i Divna Marić.

Predstava "Kovači" je neka vrsta antičke drame, koja je postavljena naopako, pa jedna ozbiljna situacija, tragična, postaje smiješna, navode iz Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo.

- Riječ je o čisto verbalnoj komediji u kojoj se teme umnožavaju i variraju, i ona raste kao grudva snijega koja se kotrlja niz brijeg i povećava se do nevjerovatnih razmjera - pojašnjava autor Miloš Nikolić.

Prema riječima reditelja Nemanje Rankovića, junaci ovog komada pitaju se šta bi bilo da nisu išli u rat, da ih žena nije prevarila, da im je sin bio sin i tako dalje, navodeći gledaoca na spontanu identifikaciju sa likovima i zapitanost kako bi postupio na njihovom mjestu.