latinica  ћирилица
21/10/2024 |  12:05 ⇒ 13:28 | Autor: RTRS

Predsjednik Srpske: Јedinstvene, bogate i savremene postavke muzeja u Svijažsku (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio je danas Muzej arheološkog drveta "Tatarskaja Slobodka" u Svijažsku, gdje su ga zaposleni srdačno pozdravili.
Predsjednik Srpske posjetio Muzej arheološkog drveta u Svijažsku - Foto: RTRS
Predsjednik Srpske posjetio Muzej arheološkog drveta u SvijažskuFoto: RTRS

Muzej arheološkog drveta je najsavremeniji muzej u Svijažsku koji je otvoren u septembru 2018. godine.

- Јedinstvene, bogate i savremene postavke ovih muzeja su veoma impozantne i predstavljaju bogato kulturno i istorijsko nasljeđe, te cijelo naselje i muzeji ostavljaju veliki utisak na posjetioca - dodao je Dodik. 

Dodik se zahvalio direktoru muzejskog kompleksa na srdačnom dočeku i predstavljanju istorijata ovih ustanova.

Zgrada je napravljena u obliku brda obraslog travom i nalazi se na mjestu arheoloških iskopavanja, tokom kojih su otkriveni čitavi blokovi istorijskih zgrada Svijažska.

Temelji i zidovi srednjovijekovnih građevina i trotoara postavljeni su na istim mjestima i na istoj međusobnoj udaljenosti na kojoj su otkriveni pod zemljom.

Šetanje ulicom drevnog grada prilika je da se vide antičke novčice, igračke, nakit, posuđe, obuća i detalja zgrada otkrivenih tokom iskopavanja.

Dekoracija muzeja je ogroman animirani panel koji je kreirao umjetnik Rašit Safiulin.

Prikazuje tvrđavu Svijažsk, drevne manastire i hramove, stambene zgrade 17. vijeka, kao i stanovnike grada. Svaki od njih je u pokretu i u zavisnosti od statusa radi svoje.