latinica  ћирилица
21/10/2024 |  12:30 ⇒ 17:53 | Autor: SRNA

Svečano otvoren nastup Republike Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu (FOTO/VIDEO)

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić i ministar kulture Srbije Nikola Selaković svečano su otvorili reprezentativni nastup Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, a svečanosti je prisustvovao i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.
Željka Stojičić - Foto: SRNA
Željka StojičićFoto: SRNA

- Ovaj nastup predstavlja jednu od prepoznatljivih veza između kulturnih scena Srbije i Srpske, koja već 14. put u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji predstavlja domaće autore i izdavače na Beogradskom sajmu knjiga - rekla je Stojičićeva novinarima u Beogradu.

Ona je izrazila zahvalnost domaćinu na mogućnosti da se izlagači iz Srpske nađu na jednom mjestu i predstave književno stvaralaštvo Republike Srpske iz prethodne godine.

- Koristim ovu priliku da još jednom iskažem zahvalnost Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji i njegovom šefu Mlađanu Cicoviću, a svim izdvačima i autorima želim puno uspjeha tokom trajanja sajma, da ostvare kontakte i da njihove knjige budu predstavljene i van granica Republike Srpske i Srbije - rekla je Stojičićeva.

Ona je ocijenila da je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, koje je organizovano nastup književnika i izdavača iz Srpske na Sajmu knjiga, most za sva kulturna dešavanja.

Ministre i ostale zvanice na svečanosti u Upravnoj zgradi Beogradskog sajma pozdravio je Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, koje je organizovalo nastup izlagača iz Srpske na štandu u hali dva-a Beogradskog sajma.

Izveden je i kratki muzičko scenski program pod naslovom "Otadžbina je veza koja nas spaja sa ljudima našeg roda i jezika", što je i slogan ovogodišnjeg nastupa Srpske na najvećem sajmu knjiga u regionu.

Cicović je podsjetio da Republika Srpska 14. put učestvuje na najvećoj i najznačajnijoj smotri književnosti i nauke u ovom dijelu svijeta.

- Naš nastup je postao i lijep dio sveukupno odličnih odnosa Republike Srpske i Srbije, što nas obavezuje da svake godine učinimo makar jedan korak više u kvalitetu organizacije i realizacije ovog nastupa, pa i svakog izdavača i svakog autora - istakao je Cicović.

On je dodao da su organizatori moto reprezentativnog nastupa Srpske na Sajmu knjiga pozajmili iz prvog broja Kočićeve "Otadžbine", objavljene u Banjaluci na Vidovdan 1907. godine.

Foto: SRNA

- Ideje za koje se Petar Kočić zalagao i borio u tom svom časopisu i potom u govorima i interpelacijama kao srpski poslanik u Saboru BiH unutar Austrougarskog carstva bila su živa inspiracija svakom kome je stalo do istine, slobode i pravde, u svim vremenima od toga doba do danas - od Mlade Bosne do Republike Srpske - naveo je Cicović.

Prema njegovim riječima, moto "Otadžbina je veza koja nas spaja sa ljudima našeg roda i jezika" uzeta je sa druge strane prvog broja Kočićeve "Otadžbine" i ona ovdje nije samo slogan nastupa Srpske, nego i njeno opredjeljenje da sve što čini bude u službi slobode i srpskog prava na njegovanje i zaštitu svog jezika i pisma, svoje ćirilice, vjere i tradicije.

- Sve ove godine imali smo podršku Vlade Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture i Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju, kao i Narodne univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Udruženja izdavača Republike Srpske i svakog izdavača pojedinačno i hvala im svima, a hvala i Ministarstvu kulture Srbije koje je uvijek sa nama - istakao je Cicović.

On je dodao da je uvjeren da je reprezentavni nastup Republike Srpske na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u Beogradu, osim svega što donosi i znači, istovremeno i lijep i koristan susret Republike Srpske i Srbije i da na svoj način i u svom obimu doprinosi boljim odnosima Srba sa obje strane Drine.