latinica  ћирилица
09/11/2018 |  14:43 | Autor: SRNA

Dačić: Politika u funkciji nacionalnih interesa o pitanju Kosmeta

Spoljna politika Srbije, uz sve uvažavanje želje da postane član EU, biće u funkciji nacionalnih i državnih interesa kada je riječ Kosovu i Metohiji, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Dačić je na konferenciji za novinare sa potpredsjednikom Vlade Rusije Јurijem Borisovim rekao i da Srbija neće povući nijedan korak u odnosu na prijatelje kojim bi mogla da oslabi svoju poziciju.

Odgovarajući na pitanje da li postoji pritisak EU na Srbiju da uskladi spoljnu politiku sa evropskom, kao i zbog vojne saradnje sa Rusijom i Bjelorusijom, Dačić je odgovorio da "generalno postoji".

On je objasnio da se to odnosi na postepeno usklađivanje spoljne i bezbjednosne politike Srbije sa politikom EU u tim oblastima, a do ulaska Srbije u EU.

"Što se naše spoljne politike tiče, ona će biti u funkciji nacionalnih i državnih interesa, uz poštovanje želje i namere Srbije da bude član EU, i ona će, pre svega, uvažavati nacionalni interes o pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, to je i stav Vlade Srbije i predsjednika Srbije.

Podsjetivši da je 10 država povuklo priznanje nezavisnosti samoproglašenog Kosova, Dačić je izrazio uvjerenje da će taj trend biti nastavljen.

"Tih država će biti sve više", rekao je on i istakao da samoproglašeno Kosovo za 10 godina nije postalo država i da nije član UN.

On je ponovio i da se Beograd oštro protivi prijemu Prištine u Interpol.