latinica  ћирилица
20/08/2024 |  11:07 ⇒ 11:08 | Autor: SRNA

Lalić: Nekontrolisano kretanje migranata je bezbjednosna prijetnja

Profesor na banjalučkom Fakultetu bezbjednosnih nauka Velibor Lalić izjavio je da događaj u Nevesinju pokazuje da nekontrolisano kretanje migranata predstavlja bezbjednosu prijetnju i da je potrebno preispitati politiku prema migracijama, odnosno suzbijanja nekontrolisanih migracija.
Velibor Lalić - Foto: RTRS
Velibor LalićFoto: RTRS

- Problem migracija je posebna bezbjednosna prijetnja na tom dijelu granice BiH, na području Republike Srpske, a posebno Nevesinja, gdje veliki broj migranata bez kontrole prelazi granicu - rekao je Lalić.

On je istakao da je potrebno preduzeti adekvatnije mjere s ciljem zaštite granice i kretanja migracija, naglasivši da to nije samo problem Srpske, odnosno BiH, nego globalni.

- Takvi problemi su u ovom regionu značajnije izraženi. Potrebno je preispitati politiku suzbijanja nelegalnih migracija i jačati kapacitete za njihovo suzbijanje - naveo je Lalić.

U mjestu Zovi Do, u opštini Nevesinje, policija je sinoć lišila života lice koje je uz povike "Alahu ekber" otvorilo vatru na policijske službenike koji su opkolili kuću gdje se nalazilo.

To lice, koje je koristilo dvije vrste automatskog i poluautomatskog oružja, a u jednom trenutku aktiviralo i ručnu bombu, prethodno se oglušivši na pozive policije da se preda.