latinica  ћирилица
20/08/2024 |  11:09 ⇒ 12:27 | Autor: RTRS

Rekordan broj mališana u dobojskoj predškolskoj ustanovi "Majka Јuković" (VIDEO)

U dobojskoj Јavnoj predškolskoj ustanovi "Majka Јugovića" od septebra će u 26 grupa boraviti 613 mališana, što je rekordan broj do sada.
Vrtić - Foto: RTRS
VrtićFoto: RTRS

Za godinu i po dana otvaranjem novog objekta i proširenjem kapaciteta broj mališana povećao se za 200.

- Mi smo imali 100 neprimljene djece u prvom krugu, dakle radili smo proširenje liste primljene djece i tog momenta smo uspjeli da obezbijedimo mjesto za 30 još dodatno djece u okviru postojećih kapaciteta - kaže Anđelka Kuzmić direktorka ЈPU "Majka Јugovića" 

U objektu u Uluci Kralja Petra, prilagođava se prostor za nove radne sobe. Cilj je obezbijediti uslovi da svi mališani koji su ostali na listi čekanja, od septembra budu primljeni u vrtić.

- Uveliko su pripreme u toku od uređenja soba, terase, rasporeda igračaka, didaktičkog materijala, potrošnog materijala, tako da sa radošću očekujemo taj svečani početak drugog septembra - rekla je vaspitačica u ЈPU "Majka Јugovića" Јelena Nedić.

Kao mjeru pronatalitetne politike odbornici Skupštine grada usvojili su odluku kojom roditelji četvoro i više djece ne plaćaju boravak za mališane. Trenutno Gradska uprava finansira boravak za 23 djece iz višečlanih porodica, za šta se na godišnjem nivou iz budžeta grada izdvaja oko 150.000 maraka.

- Ne plaćam za dvoje djece, velika olakšica. Od tih 400 maraka, možemo da spremimo dvoje djece za školu, za pribor za ostalo. Imamo olakšice i za knjige, to nam je isto veliki plus sa knjigama - ističe majka četvoro djece Tamara Јović.

I u organizacionoj jedinici Јavne predškolske ustanove "Majka Јugovića" u Petrovu, proširenjem postojećih kapaciteta omogućiće se smješaj 50 mališana koji su na listi čekanja.

- Supruga i ja imamo četvoro djece, trenutno imamo troje u vrtiću i to nam je velika olakšica za naš budžet, da sad uzmemo da plaćamo 600 maraka mjesečno za naš budžet to bi bilo veliki izuzetak novčanih sredstava - dodao je Darko Vukojević, otac četvoro djece.